Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježen Dan braniteljica RH u Vinkovcima

  • 04. lipnja 2021.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Obilježen Dan braniteljica RH u Vinkovcima (1).jpg Obilježen Dan braniteljica RH u Vinkovcima (1).jpg
Obilježen Dan braniteljica RH u Vinkovcima (1).jpg
fullscreen Obilježen Dan braniteljica RH u Vinkovcima (2).jpg Obilježen Dan braniteljica RH u Vinkovcima (2).jpg
Obilježen Dan braniteljica RH u Vinkovcima (2).jpg
fullscreen Obilježen Dan braniteljica RH u Vinkovcima (3).jpg Obilježen Dan braniteljica RH u Vinkovcima (3).jpg
Obilježen Dan braniteljica RH u Vinkovcima (3).jpg

Danas je u Vinkovcima obilježen Dan braniteljica Republike Hrvatske, a u organizaciji udruge Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije.

Tom prigodom počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljicama i braniteljima odana je kod novog spomenika hrvatskim braniteljima, na obali Bosuta u središtu Vinkovaca.

„Trideset je godina od kako smo ratovali. Bilo je teško, ali nam je ipak drago što smo sudjelovale. Podaci govore da su bile 1 462 braniteljice u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali to je podatak za cijeli Domovinski rat. Tada, ’91., nije bilo puno žena. Uključivale smo se uglavnom preko mjesnih odbora i uvijek je bilo: ti si žensko, samo nam još ti trebaš. Ali kasnije dečki su uvidjeli da nas trebaju. Trebala im je ponekad topla riječ pa i rame za plakanje, ali žene nisu bile samo to nego su nosile pušku, radile poslove i sve ono što su i naši prijatelji radili”, istaknula je predsjednica udruge Veteranke Domovinskog rata VSŽ, Ljiljana Poje,

Među ostalima, vukovarsko-srijemskim braniteljicama danas su se pridružili i izaslanik ministra obrane brigadni general Mijo Validžić i izaslanik ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janković, a ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio savjetnik župana Tomislav Borković.

Kako je istaknuto, žene su sudjelovale u Domovinskom ratu ne samo u sanitetu, one su radile i druge obaveze što god je trebalo, a neke su i direktno sudjelovale u borbama To je jedan veliki čin hrabrosti i pokazatelj kako su one apsolutno vrijedne svake časti, svake pohvale i da se njihov udjel u Domovinskom ratu ne smije zaboraviti.

Ispis
Vrh