Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježavanja Memorijala 12 redarstvenika

  • 02. svibnja 2010.
  • Hrvatski branitelji

Borovo - Komemorativnim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u Borovu, obilježena je 19. obljetnica ubojstva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije, koji su 2. svibnja 1991. godine ubijeni i masakrirani iz zasjede, nakon što su došli izbaviti dvojicu svojih kolega, koji su tijekom redovite ophodnje u noći s 1. na 2. svibnja zarobljeni.

Prigodan program započeo je tradicionalnim mimohodom udruge Specijalne policije proizašle iz Domovinskog rata od ulaza u Borovo do spomen-obilježja, podno kojega su potom vijence položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbina ubijenih policajaca.

Počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su i predsjednici Republike Hrvatske Ivo Josipović, Hrvatsko sabora Luka Bebić, Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, zatim izaslanstva Ravnateljstva policije, Udruge specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata, Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata i druga izaslanstva.

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, predvođeno županom Božom Galićem, položilo je vijenac i zapalilo svijeću u spomen na poginule policajce, koji su dali ono najvrijednije što su imali – svoje živote.

Župan Galić se obratio okupljenima na komemorativnom skupu u Borovu, te  nazočio svetoj misi zadušnici za ubijene policajce, u vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona,  koju je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

Nakon mise na stadionu HNK Cibalia, upriličeno je svečano otvaranje „Memorijala dvanaest redarstvenika“, u sklopu kojega je održano dvanaest atletskih utrka, svaka u spomen na jednog ubijenog policajca.

Pored navedenih, održane su brojne druge sportske aktivnosti na sportskim terenima u Vinkovcima, Vukovaru, Nuštru i Ivankovu, gdje su održani malonogometni, boćarski, kuglački i streljački turnir, kao i turnir u gađanju letačkih meta, u spomen na ubijene policajce.

Ispis
Vrh