Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Nastavljene aktivnosti u sklopu projekta CLUSTHERM

  • 26. ožujka 2009.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj
fullscreen  Nastavljene aktivnosti u sklopu projekta CLUSTHERM  Nastavljene aktivnosti u sklopu projekta CLUSTHERM
Nastavljene aktivnosti u sklopu projekta CLUSTHERM

Oradea, Rumunjska – U Oradei je održan 4. sastanak projektnih partnera u sklopu projekta Clustherm. Projekt CLUSTHERM pokrenut je s ciljem osnivanja novog istraživačkog klastera u Centralnoj Europi koji uključuje regije s geotermalnim potencijalima. Projekt je usmjeren na povećanje iskorištavanja termalnih voda u regijama. Vukovarsko-srijemska županija jedna je od partnera u projektu, a ostali partneri dolaze iz Austrije, Mađarske i Rumunjske.
Današnji sastanak je započeo prezentacijom regija i njihovih potencijala. Vukovarsko-srijemska županija je također prezentirana, a prezentacija se bazirala na geotermalnim potencijalima lokacije u Babinoj Gredi. Kao glavni problem istaknuto je nedovoljno iskorištavanje geotermalnih potencijala u županiji, mali broj provedenih istraživanja te naravno nedostatak sredstava za iskorištavanje geotermalnih izvora. Od postojećih planova istaknuta je suradnja s INA-om d.d. u pogledu nastavka ispitivanja termalnih voda na području Babine Grede.
Na sastanku su, uz sve projektne partnere, prisustvovali i predstavnici grada Oradea koji ima značajne geotermalne potencijale koje efikasno i iskorištava, kao i predstavnik Europske komisije iz Bruxellesa, odnosno iz Europskog vijeća za geotermalnu energiju koji je predstavio novu strategiju razvoja geotermalnog sektora u EU, kao i mogućnosti za financiranje u budućnosti, konkretno za istraživanje novih lokacija geotermalnih izvora te iskorištavanje postojećih. Projekti koji će biti financirani odnositi će se na istraživanja ali i na nabavku potrebnih strojeva i opreme za bušenje. Bitno je naglasiti da će kroz projekt Clustherm, odnosno nakon formalnog osnivanja istraživačkog klastera, Vukovarsko-srijemskoj županiji biti dostupna znatna financijska sredstva koje će biti predviđena upravo za ovaj sektor.
Nakon sastanka, projektni partneri su imali studijski obilazak geotermalne infrastrukture, pumpi, bušotina u Oradei.

Ispis
Vrh