Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Nastavak aktivnosti na projektu Clustherm

  • 17. lipnja 2009.
  • Financije, Ostalo
fullscreen Nastavak aktivnosti na projektu Clustherm (1).jpg Nastavak aktivnosti na projektu Clustherm (1).jpg
Nastavak aktivnosti na projektu Clustherm (1).jpg
fullscreen Nastavak aktivnosti na projektu Clustherm (2).jpg Nastavak aktivnosti na projektu Clustherm (2).jpg
Nastavak aktivnosti na projektu Clustherm (2).jpg

16. i 17. lipnja u malom mjestu Bad Blumau u Austriji, održan je jedan u nizu sastanaka u sklopu projekta Clustherm. Projekt financira Europska komisija putem Sedmog okvirnog programa za istraživanje i razvoj – FP7, u vrijednosti od 199.986,00 €, a čiji je cilj osnivanje novog istraživačkog klastera usmjerenog na korištenje geotermalnih voda te razvoj kapaciteta ruralnog gospodarstva kroz koristi eksploatacije istih.

Ukupno vrijeme trajanja projekta je 24 mjeseca. Rad je određen i razvijen kronološki u radne programe i u posebne zadatke. Tijekom provedbe projekta uzeti će se u obzir relevantnost nacionalnih i međunarodnih istraživačkih aktivnosti, kao što su istraživanje o obnovljivim izvorima energije i na nacionalnoj i europskoj razini, FP7 program, Program za konkurentnost i inovacije - Inteligentna energija europa obala itd. Projekt Clustherm je povezan i imati će utjecaj na ova pitanja te da će generirati novi projekt u sklopu ovih programa.

Trenutno je projekt u fazi izrade „benchmarking“ studije koja će dati detaljnu analizu postojećeg stanja oko iskorištavanja geotermalnih izvora kao i mogućnosti za unaprjeđenje postojećeg stanja u područjima gdje je to moguće.  Nakon izrade studije, zajednički će se nastaviti na izradi akcijskog plana u kojem će se točno definirati mjere i konkretni projekti kako bi se uočene prepreke i problemi riješili.

U listopadu ove godine, u našoj županiji će biti održana radionica na kojoj će se predstaviti svi dosadašnji rezultati projekta „Clustherm“, kao i navedena studija.  Radionica će biti regionalnog karaktera na kojoj će eminentni europski stručnjaci koji su partneri u projektu „Clustherm“  analizirati situaciju u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Projekt provode djelatnici Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i kapitalna ulaganja u suradnji sa ekspertima iz Vinkovačkog vodovoda i tvrtke „Eurco“ d.d. iz Vinkovaca.

Ispis
Vrh