Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Na istoku Hrvatske održat će se Međunarodna manifestacija o graševini GO GROW

  • 17. svibnja 2023.
  • Ostalo
fullscreen Na istoku Hrvatske održat će se Međunarodna manifestacija o graševini GO GROW.jpg Na istoku Hrvatske održat će se Međunarodna manifestacija o graševini GO GROW.jpg
Na istoku Hrvatske održat će se Međunarodna manifestacija o graševini GO GROW.jpg

Svega nas nekoliko tjedana dijeli od međunarodne manifestacije GO GROW koja će se održati na istoku Hrvatske s centralnim događajem u Osijeku. Od 14. do 17. lipnja Slavonija, Baranja i Srijem domaćini su svjetskim vinskim znalcima, ocjenjivačima, novinarima, sommelierima i proizvođačima graševine.

GROW du Monde i GO – Graševina Osijek

GROW du Monde projekt je afirmacije graševine na međunarodnoj vinskoj sceni i u specijaliziranim medijima širom svijeta, koji iz godine u godinu „putuje“ po ključnim zemljama proizvođačima graševine. Čast organizacije ovogodišnje manifestacije pripala je Hrvatskoj, a upravo je istok Lijepe naše, odnosno prostor pet slavonskih županija idealno mjesto za promociju graševine kao i vinarstva te vinogradarstva Hrvatske. Vinske regije Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, najveći su proizvođači vina u Hrvatskoj. Stoga se Konferencija GO Graševina Osijek koju su i prošle godine HAPIH i TZ OBŽ organizirali u Osijeku, izvrsno uklopila u međunarodni projekt GROW du Monde, čineći jednu vinsku cjelinu koja ima za cilj promociju graševine pod zajedničkim nazivom GO GROW.

Potencijal graševine prepoznaje šira regija

Hrvatska ima dugu tradiciju vinogradarstva, a danas je svaki četvrti trs upravo graševina. Ova sorta čini čak 43% vina koje se stavlja na hrvatsko tržište i ima ozbiljan izvozni potencijal. Potencijale graševine prepoznaje i šira regija, posebno srednja i istočna Europa gdje zbog klimatskih uvjeta ova sorta daje vrhunska vina. Prema podacima EUROSTAT-a na području Europske unije površine pod graševinom čine gotovo 20 tisuća hektara. Da kvalitetu graševine sve više prepoznaju na inozemnim tržištima govori i veliki odaziv svjetski priznatih stručnjaka iz područja vinarstva i vinogradarstva koji će tijekom GO GROW manifestacije boraviti na našem području.

Graševina spaja županije i gradove na istoku Hrvatske

U partnerstvu Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije i njihovih turističkih zajednica, Gradova Kutjeva,  Orahovice, Osijeka i Iloka s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Graševinom Croaticom, Udrugom vinogradara Baranje Zmajevac, Udrugom Kutjevački vinari i Vinartom u pripremi je bogat program predstavljanja vinske ponude istoka Hrvatske tijekom svih dana trajanja manifestacije.

Uz ocjenjivanje u Kutjevu 14. lipnja i obilazak naših najvažnijih vinogorja, međunarodni i hrvatski stručnjaci sudjelovat će na GO GROW radionicama 16. lipnja u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije gdje će biti upriličeno i svečano proglašenje pobjednika natjecanja GROW du Monde uz dodjelu nagrada i diploma te promenadno kušanje najbolje ocijenjenih vina otvoreno za posjetitelje.

 

Program događanja nalazi se u nastavku.

Ispis

Priloženi dokumenti

 
Najava GO GROW 14.-17.06.2023..pdf 17. svibnja 2023. 1,83 MB
Vrh