Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Komemoracija povodom 22.obljetnicepogibije hrvatskih pilota i padobranaca te branitelja Otoka

  • 02. prosinca 2013.
  • Hrvatski branitelji

Obilježavanje obljetnice pogibije hrvatskih pilota i padobranaca te branitelja Otoka započelo je svetom misom zadušnicom u crkvi Sv. Antuna Padovanskog.

Po završetku svete mise,na središnjem otočkom trgu kod spomenika poginulim braniteljima održana je komemoracija povodom obilježavanja 22. obljetnice pogibije hrvatskih pilota i padobranaca te branitelja Otoka.
Na početku rata Hrvatska nije imala ustrojeno ratno zrakoplovstvo pa su sami branitelji osnivali prve zrakoplovne postrojbe. Isprva su obavljali izvidničke, a poslije i borbene zadaće. Među najaktivnijima bio je samostalni zrakoplovni vod iz Osijeka osnovan 8. listopada 1991. Vod je djelovao s improviziranih uzletišta u okolici Đakova, pomoću nekoliko malih sportskih zrakoplova i velikih, ali sporih poljoprivrednih aviona. Ti su zrakoplovi u početku u sanducima s padobranom izbacivali pomoć opkoljenom Vukovaru, a potom i takozvane „bojler bombe“ koje su izrađivali naši dosjetljivi branitelji. Borbene su aktivnosti osječkog voda imale važne moralno-psihološke učinke za Hrvatsku vojsku, unatoč potpunoj neprijateljskoj nadmoći. Raketna je pukovnija iz Srbije, naoružana najboljim protuzrakoplovnim sustavom, oborila u noći s 1. na 2. prosinca 1991. zrakoplov Prvog samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka iznad Otoka u kojem su se nalazili osnivač voda Marko Živković, drugi pilot Mirko Vukušić te padobranci Rade Griva i Ante Plazibat.

Brojni okupljeni,među kojima su bili i zamjenik župana Željko Cirba te predstojnik Ureda župana Marinko Beljo,odali su počast poginulim hrvatskim pilotima i padobrancima te braniteljima Otoka paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca podno spomenika na središnjem otočkom trgu.

Ispis
Vrh