Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Jubilarna 20. manifestacija „Šokačka rič“

  • 04. studenog 2022.
  • Turizam i kultura
fullscreen Jubilarna 20. manifestacija „Šokačka rič“ (1).jpg Jubilarna 20. manifestacija „Šokačka rič“ (1).jpg
Jubilarna 20. manifestacija „Šokačka rič“ (1).jpg
fullscreen Jubilarna 20. manifestacija „Šokačka rič“ (2).jpg Jubilarna 20. manifestacija „Šokačka rič“ (2).jpg
Jubilarna 20. manifestacija „Šokačka rič“ (2).jpg
fullscreen Jubilarna 20. manifestacija „Šokačka rič“ (3).jpg Jubilarna 20. manifestacija „Šokačka rič“ (3).jpg
Jubilarna 20. manifestacija „Šokačka rič“ (3).jpg
fullscreen Jubilarna 20. manifestacija „Šokačka rič“ (4).jpg Jubilarna 20. manifestacija „Šokačka rič“ (4).jpg
Jubilarna 20. manifestacija „Šokačka rič“ (4).jpg
fullscreen Jubilarna 20. manifestacija „Šokačka rič“ (5).jpg Jubilarna 20. manifestacija „Šokačka rič“ (5).jpg
Jubilarna 20. manifestacija „Šokačka rič“ (5).jpg
fullscreen Jubilarna 20. manifestacija „Šokačka rič“ (6).jpg Jubilarna 20. manifestacija „Šokačka rič“ (6).jpg
Jubilarna 20. manifestacija „Šokačka rič“ (6).jpg

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije u  kongresnoj dvorani Hotela Slavonija održana je jubilarna 20. kulturno znanstvena manifestacija „Šokačka rič“.

Okupljene sudionike u uvodnoj riječi pozdravio je predsjednik  Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić rekavši: „Štiteći te riječi čuvamo sebe, svoj identitet i dokazujemo da smo to što jesmo. Riječ je najjači dokaz o čovjeku i njegovoj osobnosti, može se govoriti da on o sebi svjedoči bilo kojim činom, umjetnošću ili nekim zaslugama, no svjedočiti sebe je najlakše i najpametnije svojom riječju. Tada si to što jesi i to je ono što nas odvaja od drugih”.

Znanstveni dio manifestacije započeo je predstavljanjem Šokačke riči 19, Zbornika radova Znanstvenog skupa Slavonski dijalekt, urednice i priređivačice Anice Bilić. U navedenom razdoblju izdano je 19 Zbornika na ukupno 7.244 stranice o slavonskom dijalektu, tu je i 270 znanstvenih članaka te 350 književnih tekstova. 

Kako navodi Bilić: „Svega toga ne bi bilo da nema ove manifestacije, dakle da nismo 2003. godine započeli sa Šokačkom riči ne bismo imali sve zabilježeno, zapisano i ne bismo imali što ostaviti budućim naraštajima. Šokačka rič je ispunila svoj cilj, a to je što više građe zapisati, opisati, dokumentirati, proučiti i istražiti, ali ne samo to, nije zamišljena samo znanstvena obrada slavonskog dijalekta nego i usmeno i pisano izražavanje.”

U zabavnom dijelu programa predstavila se Šokačka mala scena, kolažom ulomaka sa svečanog otvorenja 57. Vinkovačkih jeseni, redatelja i scenarista Marka Sabljakovića

Kroz manifestaciju je odgojeno dva naraštaja  Štokavčića, njih ukupno 678, koji su u život ponijeli poznavanje šokačkog govora te oduševili sve prisutne svojim nastupom. U programu je sudjelovao KUD „Slavko Mađer“, Cerić, Srednja strukovna škola Vinkovci, Osnovna škola „Vladimir Nazor“, Komletinci, Tehnička škola Županja i KUD „Ivan Goran Kovačić“, Ivankovo.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije, uvažene sudionike pozdravila je viša stručna suradnica za turizam Mirna Levaković Lombarović čestitavši organizatorima na jubileju te  dugogodišnjem kontinuitetu održavanja ove značajne kulturno znanstvene manifestacije,  naglasivši da u Odjelu za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije intenzivno rade na integraciji šokačkog govora u kulturno turističke sadržaje koji će istovremeno obogatiti turističke sadržaje, ali i njegovati i popularizirati šokački govor.

Ispis
Vrh