Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Izložba „Ratnice čuvarice kulturne baštine“

  • 18. svibnja 2023.
  • Ostalo, Hrvatski branitelji
fullscreen Izložba „Ratnice čuvarice kulturne baštine“.jpg Izložba „Ratnice čuvarice kulturne baštine“.jpg
Izložba „Ratnice čuvarice kulturne baštine“.jpg
Novosti.hr

U sklopu Međunarodnog dana muzeja, u Gradskom muzeju Vinkovci otvorena je izložba udruge Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije čije su članice predstavile ratne fotografije i zlatovez pod nazivom „Ratnice čuvarice kulturne baštine“.

„Večeras smo ugostili braniteljice koje su odlučile u miru svoje slobodno vrijeme posvetiti očuvanju kulturne baštine i to je nešto što nam je zajedničko. One se bave klasičnim tehnikama ukrašavanja, najviše zlatovezom i napravile su jednu vrlo uspješnu izložbu koja već nekoliko godina putuje svijetom i predstavlja Vinkovce i Hrvatsku, ali i njihovu ulogu u Domovinskom ratu, koja je nažalost zanemarena i nije dovoljno naglašena, a ostavile su velik trag“, rekao je ravnatelj vinkovačkog Muzeja Hrvoje Vulić istaknuvši kako je to malen način da im se zahvale predstavljajući njihove radove te ratne fotografije i priče, odnosno njihov ratni put.

„Drago nam je što večeras u ovom prostoru otvaramo našu izložbu, koja je krenula spontano, a zapravo se razvila u nešto jako lijepo jer su žene kroz izradu ručnoga rada došle do toga da su smirene, puno im je lakše i s naših druženja odlaze s osmijehom na licu. A mi se družimo svaki četvrtak nerijetko i do ponoći. Trenutačno imamo 47 redovnih članica, ali naša je prednost što nam se priključuju i pridruženi članovi, naši muževi, djeca, unučad. Tako da nas ima stvarno puno i svi su nam dobrodošli”, kazala je predsjednica Udruge Ljiljana Poje napomenuvši kako njihovu izložbu ove godine čeka šest gostovanja u Europi.

Podršku izložbi, u ime Vukovarsko-srijemske županije pružio je predsjednik Savjeta branitelja župana Ivica Nikolić.

Ispis
Vrh