Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije položilo vijenac kod Borovo-commerca

  • 19. studenog 2014.
  • Hrvatski branitelji, Ured župana

U organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“  na ruševinama nekadašnje tvornice Borovo commerca obilježena je 23. godišnjica okupacije Borova naselja, i to prigodnim programom pod nazivom „Žrtva Borova naselja za Domovinu“.

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, predvođeno županom Božom Galićem, položilo je vijenac na ruševinama tvornice– nekadašnje ratne bolnice i skloništa, a vijence su položila izaslanstva Vukovarskih majki, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Grada Vukovara i braniteljskih udruga grada, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, tvornice Borovo, Zasebne postrojbe PU Varaždin i branitelja Vukovara 1991. iz Čakovca,  Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO – Živinički sokolovi – 115. brigada Zrinski Tuzla, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO – Općine Lukavac  i dr.

Komemorativni govor održala je Manda Patko, predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja koja je istaknula kako su na popisu nestalih još šezdeset i tri osobe iz Borova naselja. Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir istaknula je kako je u protekle dvije godine s popisa zatočenih i nestalih pronađeno samo 37 osoba  što je poražavajuće jer, kako je rekla, tim tempom čak ni praunuci neće pronaći kosti svojih pradjedova.

Prigodni su recital izveli učenici osnovnih škola Siniše Glavaševića i Blage Zadre, a molitvu je predvodio župnik župe sv. Josipa Radnika fra Vjenceslav Janjić.

Nakon programa kolona sjećanja prošla je ulicama Borova naselja od ruševina nekadašnje tvornice do crkve Gospe Fatimske gdje je vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić služio svetu misu za sve poginule i nestale žrtve.

Na dan okupacije Borova naselja 19. studenoga 1991. ondje su ubijene 54 žrtve, njih još 80 nakon okupacije dok je u cijeloj četvrti u skoro tri mjeseca opsade grada poginulo 176  civila i branitelja. Od 800 ranjenika iz Borovo commerca njih 115 odvedeno je u nepoznato. Sudbina 48 hrvatskih branitelja i civila iz Borovo commerca još nije poznata dok se još 63 stanovnika Borova naselja vode kao nestali. 

Ispis
Vrh