Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Hrvatsko-poljska suradnja se nastavlja: u Dubrovniku V. Forum poljskih i hrvatskih regija

  • 27. travnja 2016.
  • Ostalo
fullscreen V  Forum regija V  Forum regija
V Forum regija

U Dubrovniku će se, od 10. do 12. svibnja, održati V. Forum hrvatskih i poljskih regija – susret hrvatskih i poljskih gospodarstvenika i predstavnika regionalne samouprave koji već petu godinu zaredom organiziraju Hrvatska zajednica županija i Saveza vojvodstava Republike Poljske.

Na petom hrvatsko-poljskom susretu pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude, predsjednika Hrvatskoga sabora Željka Reinera, predsjednika Senata Republike Poljske Stanisława Karczewskog, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva vanjskih i europskih poslova, razgovarat će se o revitalizaciji napuštenih industrijskih i gospodarskih objekata, specijalnim ekonomskim zonama kao ključu gospodarskog uspjeha Poljske te regionalnoj samoupravi kao zamašnjaku razvoja malog i srednjeg poduzetništva.

Poznato je da Hrvatska u svom vlasništvu ima znatan broj napuštenih vojnih objekata, a kad im se pridodaju i napušteni gospodarski objekti, jasno je da je riječ o golemom potencijalu koji se može i treba staviti u službu razvoja jedinica lokalne i regionalne samouprave. Poljskoj je u naslijeđe ostavljeno mnogo takvih objekata koji su danas uspješno prenamjenjeni. Specijalna ekonomska zona Katowice samo je jedan od primjera uspjeha specijalnih ekonomskih zona u Poljskoj što je rezultat povezivanja potreba investitora s potrebama regije u kojoj su smješteni, a već je dobro poznato da Poljska prednjači u poticanju malog i srednjeg poduzetništva putem regionalne samouprave te jakoj ulozi regionalnih razvojnih agencija.

Hrvatska suradnja s Poljskom šira je od gospodarskog segmenta. Te dvije zemlje našle su se i u priči europskih fondova, turizma, a naročito jačanja regionalne samouprave. Poljska je prepoznala važnost koju lokalna i regionalna samouprava imaju u razvoju zemlje, stoga su od samog početka bile uključene u planiranje natječaja i operativnih programa. Isto se sada želi postići i u Hrvatskoj.

Ove godine organizacijsku potporu pružit će i Dubrovačko-neretvanska  županija, Grad Dubrovnik, turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika te Hrvatska gospodarska komora.

Upravo uz pomoć Hrvatske gospodarske komore, održat će se i Hrvatsko-poljski gospodarski forum koji će dodatno oplemeniti sadržaj V. Foruma hrvatskih i poljskih regija okrenutog gospodarskom napretku dviju zemalja, a Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova u RH i Udruga općina u RH s Hrvatskom gospodarskom komorom će potpisati i Sporazum o suradnji u razvoju nacionalne poduzetničke potporne mreže za jačanje konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.

„Hrvatska gospodarska komora jedan je od zamašnjaka pozitivnih gospodarskih promjena. U želji da se i regionalna samouprava više okrene takvim trendovima, potpisat ćemo Sporazum koji predviđa široku lepezu potencijalnih projekata. Nema uspješne lokalne zajednice bez uspješnog poduzetništva i gospodarstva“, komentar je predsjednika Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka.

Susreti s poljskim partnerima već su rezultirali pojedinačnim sporazumima o suradnji i s hrvatskim županijama, među kojima su posebno uspješni primjeri Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske, Istarske i Karlovačke županije.

Ispis

Priloženi dokumenti

 
Skraćeni program V Forum regija 27. travnja 2016. 175,4 KB
Vrh