Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Eko-etno klaster za bolju afirmaciju hrvatskih autohtonih proizvoda i usluga

  • 18. veljače 2009.
  • Ostalo
fullscreen Eko-etno klaster za bolju afirmaciju hrvatskih autohtonih proizvoda i usluga Eko-etno klaster za bolju afirmaciju hrvatskih autohtonih proizvoda i usluga
Eko-etno klaster za bolju afirmaciju hrvatskih autohtonih proizvoda i usluga

Vukovar - Povodom jesenskog održavanja sedmog po redu tradicionalnog sajma ruralnih proizvoda i usluga "Eko-etno Hrvatska 2009." u Palači Srijem u Vukovaru održan je prvi sastanak Organizacijskog odbora projekta "Eko-etno Hrvatska" na kojemu je uz prisustvo državnih i županijskih dužnosnika te predstavnika većine hrvatskih županija, velikog broja gradova i općina i različitih institucija dogovorena suradnja za ovu godinu. Na sastanku su predstavljeni i drugi projekti regionalnog i ruralnog razvitka u sklopu kojih je promoviran prvi Eko-etno klaster u Hrvatskoj te međunarodni projekt „Eko-etno Europa“.

Voditelji sastanka bili su domaćin Božo Galić, župan Vukovarsko- srijemske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija i Dijana Katica, predsjednica Organizacijskog odbora "Eko-etno Hrvatska" i predsjednica Uprave Hrvatskog farmera d.d. Sastanak je održan u ovoj županiji jer je ona dobitnik Zlatne povelje na prošlogodišnjem sajmu „Eko-etno Hrvatska“.

Ideja o klasteru predstavljena je tijekom prošlogodišnje izložbe Eko-etno Hrvatska 2008., a prvi koraci ka konkretizaciji učinjeni su u Benkovcu, u travnju prošle godine, kada su predstavnici hrvatskih županija, gradova i općina potpisali Deklaraciju o ruralnom turizmu, kojom su potvrdili da se zajedničkim radom na razvoju ruralnih područja, ova vrsta turizma može podići na razinu ravnopravnog i kvalitetnog turističkog proizvoda u Republici Hrvatskoj. Eko-etno klaster za cilj ima ujediniti proizvođače i pružatelje usluga ruralnih područja Republike Hrvatske, a njegova misija sastoji se u prepoznavanju i zadovoljavanju potreba za tržištem prodaje, a djelomično i nabave. Njegovi inicijatori su društvo za ruralni razvoj i marketing Hrvatski farmer d.d., Klub članova "SELO" i RURAL COOP, zadruga za ruralni razvoj, ali i pojedine hrvatske županije čija je misao vodilja da „Eko-etno“ živi cijelu godinu.

"Eko-etno klaster teži stvaranju i održavanju ponude vrhunskih proizvoda, spajanjem izvornih vrijednosti i najsuvremenije tehnologije, odnosno uvođenjem novog koncepta poslovanja zasnovanog na znanju. Ovako koncipirani projekt donosi pozitivnu novinu u hrvatsku gospodarsku i društvenu praksu", rekla je Dijana Katica, predsjednica Organizacijskog odbora. 

Osnovni cilj stvaranja klastera je povezivanje malih proizvođača a time i smanjenje uvoza, stvaranje brendova autohtonih proizvoda i jačanje marketinških alata u turizmu, djelovanje na razvoj proizvodnje ekoloških i autohtonih proizvoda, djelovanje na demografsku sliku RH, smanjenje nezaposlenosti, a time i utjecaj na ukupna pozitivna kretanja privrede u RH te jačanje konkurentnosti svakog pojedinog klastera.

Specifični ciljevi klastera nameću se kao posljedica konkurentnosti te podizanje standarda domicilnog stanovništva, otkrivanje novih poslovnih prilika i mogućnosti, razvoj dobrih prekograničnih odnosa, zaustavljanje procesa depopulacije i pozitivnog utjecaja na demografsku sliku šireg područja, osobito u ruralnim područjima te poboljšavanje novih poslovnih mogućnosti na cijelom području Republike Hrvatske. 

Osim o klasteru, na sastanku Organizacijskog odbora riječi je bilo i o predstojećem sajmu proizvoda i usluga ruralnih područja Hrvatske "Eko- etno Hrvatska 2009.", čiji je inicijator Hrvatski farmer, a ove godine će se održat sedmi put za redom. Sada već tradicionalni sajam "Eko-etno Hrvatska 2009." i ove će godine na jednome mjestu u Zagrebu okupiti hrvatske županije, gradove i općine koje će kroz prigodne programe i razne stručne skupove predstaviti svoj bogati kulturni identitet, baštinu i tradicijske proizvode. Budući da postoji interes stranaca za sudjelovanje na sajmu „Eko-etno“, sudionici današnjeg sastanka jednoglasno su odlučili, da će se uz sedmo izdanje hrvatskog projekta pokrenuti i novi sajam naziva „Eko-etno Europa“.

Ispis
Vrh