Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Dani obrane i Dani Općine Nuštar

  • 05. listopada 2015.
  • Ostalo, Hrvatski branitelji
fullscreen Dani obrane i Dani Općine Nuštar Dani obrane i Dani Općine Nuštar
Dani obrane i Dani Općine Nuštar

U vrijeme Domovinskog rata Nuštar je bio mjesto najtežih ratnih razaranja, tenkovskih bitaka i herojskog otpora hrvatskih branitelja. Upravo se u spomen na najteže ratne dane početkom listopada obilježavaju Dani obrane i Dani Općine Nuštar.

U okviru tih obilježavanja održana je danas i Svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj su bili i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak, kao i brojni gosti i uzvanici.

Rezimirajući proteklih godinu dana, načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac naveo je kako je stanje dobro premda se uvijek može i bolje i više učiniti. Nastojali su puno toga napraviti za boljitak života i rada svih mještana Općine, sukladno financijskom stanju u proračunu.

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Nuštar Ivica Gilja, posebno je istaknuo odluke o potporama obiteljima, mladih, kao i sve pokušaje da se zaustave negativni trendovi iseljavanja koji nisu obišli niti Općinu Nuštar. Naveo je kako se obilježavanjem Dana obrane i Dana općine Nuštar nastoje oteti zaboravu sva događanja koja su se zbila tih dana jer će se jednoga dana u oružanim snagama prepričavati bitka koja se ovdje dogodila, a ona pokazuje kako po strategiji vojnog ratovanja nikada nije tako izgledala.

To su bili teški dani u kojem su bila svakodnevna razaranja ne samo Nuštra nego i okolnih mjesta, Marinaca i Cerića, koje su danas u sastavu Općine Nuštar, a 5. listopada je datum najžešćeg neprijateljskog napada na ovo mjesto ali i velike pobjede jer je Nuštar obranjen.

Na sjednici bilo je govora kako su prošla dva značajna projekta, sanacija krovišta i stolarija na zgradi Općine i natječaj za solarnu elektranu. Oba projekta vrijedna su dva i pol milijuna kuna. Unatoč tomu što su četiri projekta Općini odbijena bez objašnjenja, radi se i dalje, a proračun koji iznosi 11 milijuna kuna, uskoro će doživjeti izmjene i dopune. Najveća želja svih mještana je biciklistička staza Nuštar-Vinkovci a nakon brojnih zastoja, ponovno se ide u ishođenje građevinske dozvole što je za svaku pohvalu.

Jedan od važnijih planova Općine u budućnosti je proširenje vrtića, jer kapacitet je pun – s 51 djetetom, a 30 njih odlazi u Vinkovce u vrtić. Umjesto dosadašnjih 500, Općina će iznos sufinanciranja smanjiti na 250 kuna.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su priznanja, a dobili su ih: Lada Sente za natprosječne rezultate u školskim i izvanškolskim aktivnostima, Ivan Markić za natprosječne rezultate u školskim i izvanškolskim aktivnostima, Karla Radić za natprosječne rezultate u školskim i izvanškolskim aktivnostima, zatim Marijan Bošnjak kao najstariji stanovnik općine, obitelj Butko za nesebično pomaganje u organizaciji kulturnih događaja na području Općine i Hrvoje Magdić za pomoć u revitalizaciji nuštarskog dvorca Khuen-Belassy.

Ispis
Vrh