Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Danas u MPRRR završni dogovori oko zaštite kulena

  • 07. listopada 2010.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj

Danas su u MPRRR provedeni zadnji dogovori s nadležnim tijelima i međunarodnim konzultantima oko sadržaja dokumentacije kojom se hrvatskom i europskom zakonodavstvu predlaže zaštita proizvoda Slavonski domaći kulen ili Slavonski domaći kulin oznakom zemljopisnoga podrijetla.

Tako najjača udruga proizvođača kulena završava svoje 8 godina duge aktivnosti. Najviše legalnih proizvođača ovog najpoznatijega tradicijskoga proizvoda upravo je na području naše župnije pa se i Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskoga prostora vrlo intenzivno bavi ovom problematikom.

Korist od zaštite kulena je višestruka: proizvođači će lakše tržiti, postići više cijene i imati pravo trgovati i na EU tržištu, potrošači će s potpunom sigurnošću znati kakav kulen jedu, a država će imati korist jer se tako povećavaju porezni prihodi i utječe na smanjenje nelegalnoga tržišta, te promiče proeuropska politika i afirmativno djeluje na aktivnosti seoskoga prostora.

Pred udrugom su nove zadaće: povećanje proizvodnje, uspješniji marketing, ustroj novog sustava natjecanja, ocjenjivanja i nagrađivanja proizvođača... Ne dvojimo da će uspjeti.

Ispis
Vrh