Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Dan rijeke Save

  • 01. lipnja 2021.
  • Priroda i zaštita okoliša
fullscreen Dan rijeke Save.jpg Dan rijeke Save.jpg
Dan rijeke Save.jpg
izvor: zupanjac.net

Dan rijeke Save, jedne od najzanimljivijih i najkompleksnijih rijeka u Europi, obilježava se 1. lipnja u četiri zemlje u slivu rijeke Save – Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Sliv Save predstavlja jedan od najraznolikijih i najbolje očuvanih riječnih sustava u Europi. Veoma je značajan zbog svoje izvanredne raznovrsnosti krajolika i bioraznolikost. Rijeka Sava je primjer rijeke s još uvijek netaknutim plavnim područjima, koja ublažavaju poplave i podržavaju biološku raznolikost.

Rijeka Sava iznimno je vrijedna za sve zemlje kojima protječe, a u odnosu na rijeke zapadne Europe, veoma je dobro očuvana. Ona nam donosi vodu koja znači život ne samo za čovjeka, već i za mnoga druga živa bića.

Na području Lijepe naše ona teče čak 510 kilometara, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji ima tok u dužini 156,8 km,

Grad Županja leži pored rijeke Save, zajedno s općinama Babina Greda, Štitar, Bošnjaci, Posavski Podgajci, Rajevo Selo, Gunja,  Račinovci i Strošinci.

Svima je još svježe ostalo u sjećanju na katastrofalnu poplavu županjske Posavine 2014.godine kada se izlila rijeka Sava u Rajevom Selu i Račinovcima.

Županja se na rijeci Savi čuvala od Turaka te je i sačuvan jedini muzej iz toga vremena i kroz razne manifestacije kao što su „Odavno smo graničari stari“ kojom se oživljava nekadašnji život na ovim prostorima, ali  i „Lijepa naša Sava“ kojom se promiču jedinstvene društvene, kulturne, prirodne, tradicijske i turističke sadržaje na područjima uz rijeku Savu. Namjera  je vraćanje građana rijeci Savi te promidžba velikoga potencijala ekološki održivoga kontinentalnog turizma.

Ispis
Vrh