Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Dan planeta Zemlje

  • 22. travnja 2021.
  • Priroda i zaštita okoliša
fullscreen Dan planeta Zemlje.jpg Dan planeta Zemlje.jpg
Dan planeta Zemlje.jpg

Ovogodišnje obilježavanje Dana planeta Zemlje obilježava se pod motom „RESTORE OUR EART-OBNOVIMO NAŠU ZEMLJU“. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije zbog epidemioloških mjera ove godine sudjelovat će u obilježavanju tako što će gostovati na Vinkovačkoj televiziji i poslati javnosti nekoliko bitnih poruka vezanih za ovu temu i njenu problematiku. Između ostalog želi se naglasiti kojom su silinom ubrzani procesi klimatskih promjena, te stoga što više osvijestiti javnost o ovoj temi.

Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije Niko Križanac, tom prilikom je istaknuo: „Majka Zemlja šalje poziv na akciju. Priroda trpi. Oceani se pune plastikom i postaju kiseliji. Ekstremne vrućine, šumski požari i poplave, kao i rekordna sezona atlantskih uragana, pogodili su milijune ljudi. Kao da to nije dovoljno, čovječanstvo je pogođeno globalnom pandemijom COVID-19. Negativan utjecaj čovjeka na prirodu, kao i radnje koje remete sklad biološke raznolikosti, poput prekomjernog krčenja šuma, radikalne izmjene namjene zemljišta, intenziviranje poljoprivrede ili sve veća ilegalna trgovina divljim resursima, povećavaju kontakt između uzročnika zaraznih bolesti i okoliša, te ukazuju na bliske odnose između zdravlja ljudi i životinja . Zdravi ekosustavi podržavaju sav život na planeti. Sve to nam govori da je vrijeme da se svi zajedno uključimo u spašavanje planeta Zemlje.“

Ovo je godina kada će UN povodom Svjetskog dana zaštite okoliša (5. lipnja) obilježiti predstojeće desetljeće, kao desetljeće obnove ekoloških sustava. Obnova bi trebala bitno utjecati na zaustavljanje degradacije ekosustava na svim kontinentima i na svakom oceanu. Predstojeće desetljeće će intenzivirati neophodno zalaganje i borbu protiv siromaštva, klimatskih promjena i masovnog izumiranja životinjskih, biljnih i vrsta gljiva. Naglašava se potreba prijelaza na održiviji oblik ekonomije koji bi pozitivno djelovao na promoviranje sklada prirode, zemlje i čovjeka.

Ispis
Vrh