Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

,,Dan kada je Tovarnik plakao''

  • 31. siječnja 2014.
  • Hrvatski branitelji

Tovarnik je prije 23 godine dao veliku žrtvu u stvaranju neovisne i slobodne Hrvatske. Imena njih 72 na spomen obilježju zauvijek će podsjećati na žrtvu koju su podnijeli.

Dana 31. siječnja 1998. na mjesnom groblju pokopani posmrtni ostaci 48 mještana ekshumiranih iz masovne grobnice,bio je to najveći pogreb na katoličkom groblju u Tovarniku. Taj se datum proteklih godina obilježava kao “Dan kada je Tovarnik plakao''.

Program obilježavanja je organizirao Odbor za branitelje općine Tovarnik.Prema programu kolona sjećanja je krenula od Spomen obilježja iz dvorišta zgrade općine Tovarnik prema groblju Svetog Križa gdje je počast palim mještanima odana polaganjem vijenac,paljenjem svijeća i molitvom.

U posljepodnevnim satima župnik Stjepan Vukovac u župnoj crkvi Sv. Mateja apostola i evanđeliste je služio svetu misu zadušnicu za sve poginula i nestala mještane Tovarnika.

,,Broj ljudi u Koloni sjećanja svake godine je sve veći, žrtve Tovarnika nisu zaboravljene”- izjavio je predstojnik Ureda župana Marinko Beljo.

Ispis
Vrh