Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Bibliobus Vukovarsko – srijemske županije na dan hrvatskih putujućih knjižnica obilježio 15. rođendan

  • 09. lipnja 2021.
  • Ostalo
fullscreen Bibliobus VSŽ na dan hrvatskih putujućih knjižnica obilježio 15. rođendan.jpg Bibliobus VSŽ na dan hrvatskih putujućih knjižnica obilježio 15. rođendan.jpg
Bibliobus VSŽ na dan hrvatskih putujućih knjižnica obilježio 15. rođendan.jpg
Novosti.hr

Današnji dan značajan je datum za hrvatske putujuće knjižnice jer je toga dana, 1969. godine u Rijeci započeo s radom prvi namjenski hrvatski Bibliobus. Tim povodom svake godine 9. lipnja obilježavamo Dan hrvatskih putničkih knjižnica.

Bibliobus Vukovarsko-srijemske županije prigodno na današnji dan slavi svoj 15. rođendan, te se obilježava 15. obljetnica Bibliobusne službe Vukovarsko – srijemske županije i 110 godina pokretnog knjižničarstva u Hrvatskoj.

Važno je istaknuti da Vukovarsko-srijemska županija provodi projekte koji pomažu promicanju putujuće knjižnice Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, na čak 58 stajališta u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Svrha bibliobusa je usluživanje stanovnika malih i udaljenih naselja u kojima nema mjesnih knjižnica, kao i sve one kojima je otežan dolazak u knjižnicu. U 2021. godini u Republici Hrvatskoj djeluje ukupno 9 bibliobusnih službi u 8 županija i s 13 bibliobusnih vozila.

Bibliobus je u našoj županiji namijenjen učenicima osnovnih škola naše županije  u onim mjestima u kojima Bibliobus ima stajalište, a to su općine od posebne državne skrbi među kojima su i područja pogođena katastrofalnom poplavom u svibnju 2014. godine, manja ruralna područja u kojima je Bibliobus često jedina kulturna ustanova, redovita i stalna pristupna točka osnovnom kulturnom i obrazovnom sadržaju.

Vukovarsko-srijemska županija provodi projekt „Virtualna stvarnost (VR) u Bibliobusu“, koji na inovativan i zanimljiv način simulira zavičaj naše županije. To su scene virtualne stvarnosti koje se odnose na pojedinačnu 3D multimedijsku interpretaciju specificirane tematike kroz sustav virtualne stvarnosti, a sadrže interaktivni dio kroz dva priložena upravljača te omogućuju korisniku rad s objektima unutar same scene.

U sklopu današnjih obilježavanja organiziran je i Skup na temu „Pokretne knjižnice – prije, za vrijeme (i poslije) pandemije koronavirusa“, s podtemama: Rad bibliobusnih službi u „novom normalnom” i Uloga bibliobusa prije, za vrijeme (i poslije) pandemije koronavirusa, a Vukovarsko-srijemska županija dala je financijsku potporu navedenom.

Za istaknuti je kako je povodom 15. rođendana u dvorištu Knjižnice održana svečanost proglašenja pobjednika natječaja Bibliobusa za najbolji "Zakon o čitanju", a pobjedu su odnijeli učenici četvrtih razreda Područne škole Zrinski iz Marinaca.

Ispis
Vrh