Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

8. Godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju

  • 01. srpnja 2019.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj
fullscreen 8. godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju (1).jpg 8. godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju (1).jpg
8. godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju (1).jpg
fullscreen 8. godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju (2).jpg 8. godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju (2).jpg
8. godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju (2).jpg
fullscreen 8. godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju (3).jpg 8. godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju (3).jpg
8. godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju (3).jpg
fullscreen 8. godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju (4).jpg 8. godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju (4).jpg
8. godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju (4).jpg
fullscreen 8. godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju (5).jpg 8. godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju (5).jpg
8. godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju (5).jpg
fullscreen 8. godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju (6).jpg 8. godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju (6).jpg
8. godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju (6).jpg

U Bukureštu dodijeljena Zahvalnica Vukovarsko-srijemskoj županiji za potporu radu Dunavskog centra za inovacije i transfer tehnologije

U okviru 8. Godišnjeg foruma EU Strategije za Dunavsku regiju (2019 Annual Forum of the European Union Strategy for the Danube Region) koji se održao u Bukureštu, Rumunjska u razdoblju od 27. – 28. lipnja, upriličena je svečanost potpisivanja sporazuma za ulazak novih članica u DTC Mrežu, u organizaciji koordinatora DTC Mreže, Steinbeis-Europa-Zentruma iz Karlsruhea.

Nove članice u DTC Mreži su Poslovni inkubator iz Craiove, Rumunjska i Sveučilište primijenjenih znanosti iz Austrije.

Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije je nositelj aktivnosti Dunavskog centra za inovacije i transfer tehnologije (DTC),s punim nazivom DTC Slavonija, Baranja i Srijem Entrypoint, a u DTC Mreži se nalazi od 2016. godine.

Na svečanosti je dodijeljena zahvalnica Vukovarsko-srijemskoj županiji za potporu radu DTC Slavonija, Baranja i Srijem,  koju je u ime župana Bože Galića, primio ravnatelj Agencije Ilija Cota i tom prilikom izrazio zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom sa Steinbeis-Europa-Zentrumom i sudjelovanjem u DTC Mreži i na taj način doprinosu razvoju Vukovarsko-srijemske županije.

Naime, Agencija je u siječnju 2019. godine potpisala Sporazum o suradnji s koordinatorom DTC Mreže,Steinbeis-Europa-Zentrumom, kojom joj je dodijeljena uloga najviše organizacijske razine, a to je DTC Entrypoint, čime je preuzela ulogu ulazne točke za 5 slavonsko-baranjsko-srijemskih županija i koordinatora vlastite mreže DTC-a.

Agencija također planira proširenje DTC Mreže i osnivanje regionalnih ureda u sve 4 županije, pa čak i proširenje izvan granica Hrvatske.

Rad Dunavskog centra za inovacije i transfer tehnologije Slavonija, Baranja i Srijem se bazira na povezivanju sektora istraživanja i razvoja i poduzetnika na području Dunavske regije, kako bi se lokalna znanja plasirala na širim područjima izvan matičnih država.

Osmi godišnji forum se održava kao ključni događaj rumunjskog predsjedanja EUSDR-om 2019. godine, a u okviru rumunjskog predsjedanja Vijećem EU, organiziran je od strane Ministarstva vanjskih poslova, Europske komisije i Dunavskog transnacionalnog programa pod sloganom "Izgradnja kohezije za zajednički prosperitet u dunavskoj regiji”, pokrivajući teme od posebnog značaja za Dunavsku regiju: Povezanost i regionalna mobilnost, gospodarstvo, ICT, okoliš, turizam, veze između Makroregionalne strategije, ESIF programi i nova kohezijska politika.

Drugi dan Foruma je posvećen kreiranju politike EU nakon 2020., s naglaskom na ulogu DTP-a i glavnih operativnih programa EU-a za regiju.

Republika Hrvatska u provedbu Europske Strategije za Dunavsku regiju je uključena od samih početaka te ju aktivno podupire kroz sva četiri stupa provedbe. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta zajednički koordinira s Ministarstvom gospodarstva i stanovanja Baden Württemberga Prioritetno područje 8 pod nazivom "Jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, uključujući razvoj klastera".

Tradicionalno, Forum okuplja značajan broj visokih dužnosnika iz svih zemalja članica Strategije, predstavnike Europske komisije kao i predstavnike regionalnih i lokalnih zajednica, privatnog sektora, znanstvene zajednice i civilnog društva.

Predsjedanje se odvija po jednogodišnjem rotirajućem principu. Od početka djelovanja do sada Dunavskom strategijom su predsjedale: Rumunjska, Bavarska, Austrija, Baden-Württemberg, Slovačka, Mađarska i Bugarska.

Bugarsko predsjedanje je završilo 7. Godišnjim forumom EU Strategije za Dunavsku regiju koji je održan u Sofiji 18. i 19. listopada 2018. Glavna tema Foruma bila je turizam, nakon koje je predsjedanje preuzela Rumunjska.

Republika Hrvatska će preuzeti predsjedanje EU Strategijom za Dunavsku regiju u listopadu 2019. godine.

Na 8. Godišnjem forumu EU Strategije za Dunavsku regiju u Bukureštu ispred Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, uz ravnatelja Agencije Ilije Cote, sudjelovali su i voditeljica Odjela za regionalni razvoj i strateško planiranje Vedrana Džoić i viša savjetnica u Odjelu za provedbu projekata i programa Sanda Čavar.

Ispis
Vrh