Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

35. sjednica Županijske skupštine

  • 19. veljače 2009.
  • Ostalo
fullscreen 35. sjednica Županijske skupštine 35. sjednica Županijske skupštine
35. sjednica Županijske skupštine

Vinkovci - U Vinkovcima je danas održana 35. po redu sjednica Županijske skupštine u aktualnom sazivu. Kao i do sada sjednica je počela usvajanjem dnevnog reda te aktualnim satom, na kojem je danas bilo neubičajeno malo pitanja upućenih županu.

Milan Žanko (HSP) spomenuo je odnos prema Sandri Paović, teško stradaloj stolnotenisačici, inače Vukovarki, standardnoj članici hrvatske reprezentacije, te sudionici olimpijskih igara.Smatrao je da je ona svojim radom i rezultatima zaslužila bolji odnos Grada Vukovara i županije i prije, a ne samo nakon nesreće.

Župan Božo Galić je rekao da je Vukovarsko-srijemska županija odmah reagirala sa financijskom pomoći od desetak tisuća kuna, a razlog zašto Sandra Paović nije dosada proglašavana sportašicom Vukovara ili Županije su kriteriji koji se moraju poštivati prigodom takvih izbora."Nema dvojbe da je Sandra vrhunski sportaš, no zapitao bih i medije koji se sada oglašavaju o njenoj tragediji, zašto se tako nije pisalo i o njenim vrhunskim rezultatima dok ih je postizala. Također, apsolutno ne mogu prihvatiti tvrdnje o socijalnoj neosjetljivosti vukovarske gradonačelnice, jer to jednostavno nije točno."- zaključio je župan.

Stjepan Zeko (HNS) je zapitao koliko je sredstava županija iskoristila i za koje projekte iz pristupnih fondova Europske unije.

Župan Galić mu je rekao kako će dobiti detaljno pismeno izvješće o tome, a iskoristio je prigodu napomenuti koliko se velike aktivnosti ulažu u edukaciju ljudi za pisanje projekata, te je iz tog razloga i osnovana županijska razvojna agencija koja će pratiti sve te projekte. naglasio je kako je naša županija među vodećim županijama po količini novca iz fondova EU.

Sonja Balentović (HSP) je zahvalila županu i Poglavarstvu što su odlično reagirali u slučaju humanitrane pomoći za oca i sina iz Posavskih Podgajaca, o kojima je bilo riječi u medijima.

Najzanimljivija točka današnjeg dnevnog reda bilo je Izvješće o radu PU Vukovarsko-srijemske u protekloj godini koje je vijećnicima podnio načelnik PU Josip Grčanac. Istaknuo je da je u protekloj godini zabilježeno smanjenje broja kaznenih djela za 10%, da rad PU karakterizira visoka razrješenost istih i da svi trendovi idu u pozitivnom smjeru. Nezadovoljstvo je izraženo u prometu, jer iako je prisutno smanjenje prometnih nezgoda, povećan je broj poginulih osoba u prometu u 2008. godini. Strateškim ciljevima PU u idućoj godini načelnik je istaknuo borbu sa organiziranim i gospodarskim kriminalom, rješavanjem ratnih zločina, te promet. U izlaganju i raspravi koja je trajala gotovo sat vremena vijećnici su iskoristili prigodu za postavljanje pitanja načelniku, te izrazili pohvale za rad u protekloj godini. Izvješće je jednoglasno prihvaćeno.

Od ostalih točaka izdvojimo da je postojeći Statut Vukovarsko-srijemske županije usklađen sa aktualnim zakonskim promjenama i predstojećim lokalnim izborima.

Također, promjenjen je i Prostorni plan Vukovarsko-srijemske županije, radi elektonsko - komunikacijske infrastrukture, budući da su antenski stupovi nužni radi daljnjeg razvoja telekomunikacijske mreže.

Ispis
Vrh