Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

3. Memorijalna utrka Vukovar – Tovarnik u spomen na mučenika vlč. Ivana Burika

  • 08. listopada 2011.
  • Hrvatski branitelji, Ostalo
fullscreen 3. Memorijalna utrka Vukovar – Tovarnik u spomen na mučenika vlč. Ivana Burika (1).jpg 3. Memorijalna utrka Vukovar – Tovarnik u spomen na mučenika vlč. Ivana Burika (1).jpg
3. Memorijalna utrka Vukovar – Tovarnik u spomen na mučenika vlč. Ivana Burika (1).jpg
fullscreen 3. Memorijalna utrka Vukovar – Tovarnik u spomen na mučenika vlč. Ivana Burika (2).jpg 3. Memorijalna utrka Vukovar – Tovarnik u spomen na mučenika vlč. Ivana Burika (2).jpg
3. Memorijalna utrka Vukovar – Tovarnik u spomen na mučenika vlč. Ivana Burika (2).jpg

U organizaciji Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik, Maraton kluba Hrvatski sokol Osijek i Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, danas je u Tovarniku i Vukovaru obilježena je 20. obljetnica mučke smrti tovarničkoga župnika Ivana Burika.

Obilježavanje je započelo 3. memorijalnom utrkom Vukovar-Tovarnik u spomen na vlč. Ivana Burika i 663 mučenika Crkve u Hrvata. Na startu ispred križa žrtvama za slobodnu Hrvatsku u Vukovaru na ušću rijeke u Dunav molitvu je predvodio župnik župe Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru fra Ivica Jagodić.   

Po dolasku na cilj, na groblje Svetog Križa u Tovarniku, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na mjestu masovne grobnice gdje je molitvu predvodio trajni đakon Ivan Tutiš.

U ime Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio i svijeću zapalio predstojnik Ureda župana Marinko Beljo.

 Nazočnima se prigodno obratio načelnik Općine Tovarnik Jakob Asić, a potom su okupljanje i molitva bili i kod spomen poprsja i groba vlč. Ivana Burika.

„Utrka je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor, a u utrci su sudjelovali mnogi maratonci iz cijele Hrvatske, njih 50-ak. Najmlađem trkaču Toniju Tadiću iz Tovarnika je sedam, a najstarijem Nikoli Kovaču iz Strizivojne 70 godina. Drago nam je da su se i djeca, mladi i starije osobe uključile u ovu jedinstvenu utrku u Hrvatskoj. Dužina utrke je 27 kilometara“, rekao je predsjednik Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik Antun Ivanković.

Obilježavanje je završilo misom zadušnicom koju je u crkvi sv. Mateja, apostola i evanđeliste u Tovarniku koju je predvodio izaslanik nadbiskupa đakovačko-osječkog Marina Srakića mons. Luka Marijanović. Koncelebrirali su tovarnički župnik Stjepan Vukovac i trajni đakon Ivan Tutiš.

Ispis
Vrh