Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

21. Izbor najuzornije hrvatske seoske žene, Pitomača

  • 02. listopada 2021.
fullscreen 21. Izbor najuzornije hrvatske seoske žene, Pitomača (3).jpg 21. Izbor najuzornije hrvatske seoske žene, Pitomača (3).jpg
21. Izbor najuzornije hrvatske seoske žene, Pitomača (3).jpg
fullscreen 21. Izbor najuzornije hrvatske seoske žene, Pitomača (1).jpg 21. Izbor najuzornije hrvatske seoske žene, Pitomača (1).jpg
21. Izbor najuzornije hrvatske seoske žene, Pitomača (1).jpg
fullscreen 21. Izbor najuzornije hrvatske seoske žene, Pitomača (2).jpg 21. Izbor najuzornije hrvatske seoske žene, Pitomača (2).jpg
21. Izbor najuzornije hrvatske seoske žene, Pitomača (2).jpg
fullscreen 21. Izbor najuzornije hrvatske seoske žene, Pitomača (4).jpg 21. Izbor najuzornije hrvatske seoske žene, Pitomača (4).jpg
21. Izbor najuzornije hrvatske seoske žene, Pitomača (4).jpg

Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, održan je u subotu 02. listopada u Pitomači u dvorani Centra za kulturu „Drago Britivić“.

Na Izboru su sudjelovale tri predstavnice Vukovarsko-srijemske županije: Branka Krizmanić iz Lovasa,Tatjana Lovrić Jovanović iz Komletinaca i Jasmina Ristić iz Bobote.

Na samome početku sve prisutne pozdravila je Katica Jerleković, predsjednica Udruge Uzorne hrvatske žene. Naglasila je kako je svijest o radu seoskih žena puno veća  nego što je nekada bila. Istaknula je i da su sve žene koje su prijavljene majke,bake,supruge, kako obrađuju zemlju, proizvode likere, sireve, zimnicu  i bave se svojim gospodarstvima.

Nazočne su pozdravili i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić te župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović. „Ovo natjecanje se u našoj županiji održava drugi puta. U Suhopolju smo imali izbor 2013. godine, jer je godinu prije pobjednica  bila Ljubica Litrić. Zahvaljujući pobjednici 2019., našoj Svetlani, imamo čast da ove godine ovaj izbor upravno bude ponovno u Virovitičko-podravskoj županiji. To govori da imamo vrijedne i marljive, žene, supruge i majke ovdje na području naše županije. Isto tako na području županije postoji 6.103 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva,a žene nositelji su oko njih 1.746 što je oko 28 posto, što je u  okviru hrvatskog prosjeka“, rekao je Andrović.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sve prisutne je pozdravila u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenković. “U našoj Strategiji poljoprivrede do 2030.godine koja je ovih dana upućena u daljnju proceduru Zaključkom Vlade RH, posebno se osvrćemo i na položaj žene, na potrebu ravnopravnosti žena na selima, na potrebu da se vrednuje svaki njezin rad, a takvih je mnogo. Želim Vam zahvaliti jer se ovdje već vidi kako se ta Strategija ostvaruje“,rekla je Marija Vučković.

Za najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2021. godinu izabrana je Matea Vranović iz Gardinovca u Međimurskoj županiji. Prva pratilja je Matea Bello iz Pleternice (Požeško-slavonska), dok je druga pratilja Marija Svetić iz Ličkog Novog (Ličko-senjska županija).

Ispred Upravnog odjela za poljoprivredu 21. Izboru najuzornije hrvatske seoske žene nazočila je  voditeljica Odsjeka za poljoprivredu Ljubica Klobučić Grgas.

 

Ispis
Vrh