Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

20. Obljetnica prvog spaljenog hrvatskog sela Ćelije

  • 07. srpnja 2011.
  • Hrvatski branitelji, Ured župana

Svečanom Svetom misom koju je u crkvi Presvetog Srca Isusovog u Ćelijama predvodio mons. Marin Srakić, nadbiskup i metropolit Đakovačko-osječke nadbiskupije i otkrivanjem spomenika poginulim braniteljima sela, u Ćelijama je obilježena 20. godišnjica stradanja tog mjesta.

Ćelije su  prvo spaljeno selo u Republici Hrvatskoj, koje je zajedno sa crkvom spaljeno do temelja.

Tog dana nad Ćelijama se dugo vio visoki dim spaljenih domova mještana, nakon što se vidjelo kako malobrojni branitelji ne mogu odoliti agresoru koji je napao Ćelije minobacačima, a potom i tenkovima uz nadlijetanje zrakoplova, morali su napustiti svoje domove. 

Predvodeći misu zadušnicu, nadbiskup Marin Srakić naglasi je: „ Danas smo se sastali kao bismo se prisjetili tog dana i da na taj način vratimo mir najprije u svoja srca, a onda mir i zadovoljstvo u naše domove.“

Nakon mise, nedaleko od Ćelija otkriveno je spomen-obilježje Dragutinu Bedžuli i Damiru Pavičiću iz Osijeka, poginulim braniteljima.

 

U ime vukovarsko-srijemske županije vijenac su položili i svijeću zapalili zamjenik župana Željko Cirba i predstojnik Ureda župa Marinko Beljo.

Ispis
Vrh