Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

18. Sajam „Proizvodi hrvatskog sela“

  • 31. ožujka 2019.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen 18. Sajam „Proizvodi hrvatskog sela“ (1).jpg 18. Sajam „Proizvodi hrvatskog sela“ (1).jpg
18. Sajam „Proizvodi hrvatskog sela“ (1).jpg
fullscreen 18. Sajam „Proizvodi hrvatskog sela“ (2).jpg 18. Sajam „Proizvodi hrvatskog sela“ (2).jpg
18. Sajam „Proizvodi hrvatskog sela“ (2).jpg
fullscreen 18. Sajam „Proizvodi hrvatskog sela“ (3).jpg 18. Sajam „Proizvodi hrvatskog sela“ (3).jpg
18. Sajam „Proizvodi hrvatskog sela“ (3).jpg
fullscreen 18. Sajam „Proizvodi hrvatskog sela“ (4).jpg 18. Sajam „Proizvodi hrvatskog sela“ (4).jpg
18. Sajam „Proizvodi hrvatskog sela“ (4).jpg
fullscreen 18. Sajam „Proizvodi hrvatskog sela“ (5).jpg 18. Sajam „Proizvodi hrvatskog sela“ (5).jpg
18. Sajam „Proizvodi hrvatskog sela“ (5).jpg

U prostoru Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu od 29. do 31. ožujka održana je 18.  po redu sajamska manifestacija „Proizvodi hrvatskog sela“, na kojoj su se predstavili brojni izlagači iz cijele Hrvatske. Sajam je utemeljen kako bi promicao prodaju tradicijskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, no s vremenom je postao i potvrda izvrsnosti domaćih proizvoda jer se za sudjelovanje pomno biraju proizvođači najboljih domaćih proizvoda. “ Posebnost sajma je da ovdje možete kupiti autentične iskrene domaće proizvode koje proizvode seljačka obiteljska gospodarstva. U odabiru izlagača vodili smo se isključivo kvalitetom proizvoda, a glavni uvjet je da sudjeluju izvorni proizvođači. Dakle tu nema trgovaca ili prekupaca. Tako kupci mogu izravno doznati sve o sirovinama i načinu proizvodnje. Proizvodi koji se ovdje nude, napravljeni su od vrhunskih sastojaka, a način proizvodnje je isključivo tradicionalni. Takvi se proizvodi ne mogu naći na policama supermarketa. Naime, njihovi proizvođači rijetko idu pod drugim sajmovima jer nemaju vremena za trgovinu. usmjereni su na proizvodnju, pa inače prodaju na svojim gospodarstvima„ rekao je direktor Agrarnog savjetovanja, organizatora sajam Damir Kovačić.

„Hvala svim izlagačima, posebno onima iz udaljenih krajeva Hrvatske koji su došli ponuditi i predstaviti svoje proizvode Zagrepčanima. Moj savjet kupcima da dođu i proizvodima napune hladnjake jer ovako kvalitetne domaće proizvode neće pronaći nigdje drugdje“ poručio je otvarajući sajam, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić.

Vukovarsko-srijemska županija financijski je podržala zajednički nastup za osam proizvođača i to: OPG Perakić, OPG Liščević, OPG Lenić, OPG Delić, OPG Damjanović, Mesnica AS, OPG Šarčević i Obiteljsko pčelarstvo Knežević. Kako bi posjetitelji doživjeli barem djelić tradicionalne proizvodnje hrane, u  subotu je održano topljenje masti i pravljenje čvaraka od  slanine crne slavonske svinje. Svježe čvarke su potom mogli svi  kušati. Na ovogodišnjem sajmu sudjelovalo je 60-tak proizvođača s autohtonim proizvodima i domaćim delicijama, a za posjetitelje ulaz je bio besplatan.

Ispred Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Sajmu je nazočio pročelnik Andrija Matić i viša savjetnica Ljubica Klobučić Grgas.

Ispis
Vrh