Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

18. - 19. listopada 2012. u Rimu je održan Zajednički plenarni sastanak talijanske „Nacionalne mreže institucija za upravljanje i prirodni okoliš“ i Europske mreže institucija za prirodni okoliš – upravljačka tijela (ENEA-MA)

 • 21. listopada 2012.
 • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj, Priroda i zaštita okoliša
fullscreen Održan zajednički plenarni sastanak ENEA-MA Održan zajednički plenarni sastanak ENEA-MA
Održan zajednički plenarni sastanak ENEA-MA
fullscreen Održan zajednički plenarni sastanak ENEA-MA Održan zajednički plenarni sastanak ENEA-MA
Održan zajednički plenarni sastanak ENEA-MA

U organizaciji Europske komisije i talijanske Nacionalne mreže institucija za upravljanje i prirodni okoliš održan je Zajednički plenarni sastanak ENEA-MA (Europske mreže institucija za prirodni okoliš) i Talijanske mreže institucija za upravljanje i prirodni okoliš, na kojem  su sudjelovali i predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, Gabrijela Žalac, pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj i Ivan Bosančić, direktor EKO-SUSTAVA, kao predstavnik Hrvatske zajednice županija.

Ovaj sastanak važan je doprinos osnaženju integracije prirodnog okoliša u Kohezijsku politiku Europske unije te je omogućio izvrsnu priliku za raspravu o trenutnom statusu priprema za iduću financijsku perspektivu i za poziciju okoliša u ovom procesu. Teme o kojima se raspravljalo na sastanku su slijedeće:

 1. Izvješćivanje o 2007- 2013 Kohezijskoj politici EU:  Rezultati 2011 Godišnjeg izvještaja o provođenju (Opća uprava za regionalnu politiku, Europska komisija)
 2. Stanje priprema za 2014-2020 Kohezijsku politiku (Opća uprava za regionalnu politiku, Europska komisija)
 • Pregovori Vijeća i EU parlamenta
 • Zajednički strateški okvir
 • Priprema Partnerskih sporazuma i Operativnih programa
 • Izvještavanje o trenutnim studijama i smjernicama
 1. Integriranje prirodnog okoliša u buduću financijsku perspektivu u kontekstu Europa 2020 i Nacionalni program reformi (Opća uprava za okoliš, Europska komisija)
 2. Panel za pripremu sljedećeg programskog razdoblja 2014-2020:
 • Upravljanje i institucije za prirodni okoliš (Italija)
 • Upravljačka tijela iz zemalja članica EU
 1. Prijava Strateške procjene utjecaja na okoliš za Operativni program u budućoj financijskoj perspektivi (Opća uprava za okoliš, Europska komisija)
 2. Vodič za ex-ante evaluaciju, uključujući Stratešku procjenu utjecaja na okoliš
 3. Talijansko iskustvo vezano za generičko ex-ante uvjetovanje za EIA i SEA (Italija)
 4. Bio-raznolikost i Natura 2000
 5. ENEA-MA Radna skupina za bio-raznolikost u Operativnom programu 2014-2020: predstavljanje ciljeva
 6. Integriranje klimatskih promjena u nove financijske perspektive
 7. Umrežavanje za „ozelenjavanje“ Kohezijske politike / EU financiranja: iskustva zemalja članica s izgradnjom i vođenjem mreža za zaštitu okoliša i Kohezijske politike
  1. Talijansko iskustvo
  2. Poljsko iskustvo
  3. Španjolsko iskustvo
  4. Diskusija na okruglom stolu vezana za buduće prioritete u zaštiti okoliša unutar ENEA-MA članica
 • osnovne potrebe za razvoj i selekcija tematskih ciljeva
 • postavljanje specifičnih ciljeva i prioriteta prema tematskim ciljevima
 • uloga vlasti na području zaštite okoliša u budućim fazama programiranja
 • uloga izvršne vlasti u podupiranju integriranosti zaštite okoliša u budućim fazama programiranja

 

Pročelnica Žalac u svom je izlaganju istaknula kako je iz IPA programa u Republici Hrvatskoj povučeno više od 130 milijuna eura za zaštitu okoliša. Procjena je da će za dostizanje standarda i provedbu investicijskih projekata u cjelokupnom sektoru  zaštite okoliša, u smislu usklađenosti sa standardima Europske unije, biti potrebno oko 10 milijardi eura u novoj financijskoj perspektivi. Od toga, najveći dio otpada upravo na gospodarenje vodama - 4,5 milijarde eura, kao i na gospodarenja  otpadom - 3.2 milijarde eura.

Operativni program za zaštitu  okoliša sufinancira se sredstvima  Europske unije iz pretpristupnog programa IPA, komponente  IIIB, a usmjeren je na područje gospodarenja otpadom i područje gospodarenja vodama. Bespovratna IPA sredstva raspoloživa za OPZO u razdoblju od 2007. do 2013. iznose 131,3 milijuna eura, a ukupni iznos predviđenih EU sredstava raspoređen je za sufinanciranje projekata iz tri prioritetna područja: sektora gospodarenja otpadom (42,4 milijuna eura), sektora gospodarenja vodama (86,8 milijuna eura) i tehničke pomoći (2,1 milijuna eura).

Na sastanku je zaključeno kako će se idući sastanak ENEA-MA mreže održati u jesen iduće godine u Vukovaru, kada Hrvatska bude punopravna članica Europske unije.

Ispis
Vrh