Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

16. obljetnica pokopa žrtava masovne i pojedinačnih grobnica u Općini Lovas

  • 21. ožujka 2014.
  • Hrvatski branitelji, Ured župana

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja masovne grobnice obilježena je 16. godišnjica pokopa žrtava masovnih i pojedinačnih grobnica u Općini Lovas. Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio i svijeću zapalio zamjenik župana Željko Cirba.

Iz masovnih i pojedinačnih grobnica u Lovasu je ekshumirano ukupno 78 žrtava koje su pokopane 21.ožujka 1998.Na području cijele općine stradalo je 89 mještana od kojih se jedna osoba još uvijek vodi kao nestala. Ukupan broj nestalih i stradalih mještana Općine Lovas iznosi 5,5% cjelokupnog hrvatskog stanovništva tog područja. Cijelo područje je pretrpjelo i ogromna materijalna razaranja.

Za zločin u Lovasu, na kazne od 4 do 20 godina zatvora, osuđeno je 14 pripadnika bivše JNA,pripadnici lokalne teritorijalne obrane te pripadnici paravojne formacije ,,Dušan Silni'' no Prizivni sud u Beogradu ukinuo je navedenu presudu u siječnju 2014.godine što je izazvalo nevjericu i ogorčenje kod mještana Lovasa.

Mještani su odali poštovanje žrtvama prošavši križni put od dvorišta strojne radionice PZ Lovas do spomen područja Minskog polja gdje je potom održana sveta misa zadušnica  za sve poginule, ubijene i nestale mještane Lovasa.

Ispis
Vrh