Radnice tvornice tekstila u New Yorku 8. ožujka 1857. stupile su u štrajk, tražeći bolje radne uvjete za žene te su dva mjeseca kasnije osnovale svoj sindikat. Istog datuma, ali 1908., 15 tisuća žena marširalo je ulicama New Yorka tražeći glasačko pravo, primjerenije radno vrijeme i bolje plaće. Dvije godine nakon, voditeljica „Ženskog ureda“ ispred Socijaldemokratske stranke u Njemačkoj Clara Zetkin predložila je da se svake godine obilježava Međunarodni dan žena kako bi apelirali na usvajanje njihovih zahtjeva te je prvi Međunarodni dan žena obilježen u ožujku 1911. godine.

1975. godina je proglašena Međunarodnom godinom žena te su otada Ujedinjeni narodi službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.

Županijski tim za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji se ovom prilikom priključuje globalnoj kampanji za Međunarodni dan žena 2024. pod nazivom ‘Nadahnite uključivanje’ koja za cilj ima nadahnjivanje žena za uključivanje, ali i nadahnjivanje svih članova društva da razumiju, cijene i potiču uključenost žena te na taj način zajedničkim snagama stvorimo inkluzivniji svijet za žene. Jedna od glavnih poruka kampanje jest inkluzija, odnosno, uključivanje, ali ne samo žena, već i svih članova društvene zajednice na bilo kojoj razini i u kolikoj god mjeri mogu te da je svaki i najmanji doprinos itekako značajan. Inkluzija/uključivanje ne znači isključivanje drugih, već širenje prilika i unošenje raznolikosti u sve sfere društva.

Kampanja se vodi riječima pripisanim poznatoj feministici, novinarki i aktivistici Gloriji Steinem: “Priča o ženskoj borbi za ravnopravnost ne pripada nijednoj pojedinoj feministici niti bilo kojoj organizaciji, već zajedničkim naporima svih kojima je stalo do ljudskih prava.”

Svatko i svugdje može potaknuti uključivanje – na poslu, kod kuće, u školi i široj društvenoj zajednici, odnosno prihvatiti njihove različitosti i uključiti u sva područja djelovanja.

Kako se naglašava u kampanji, na razini pojedinca, važno je razumjeti, cijeniti i tražiti uključivanje žena i djevojčica. Organizacije, institucije, ustanove i drugo mogu nadahnuti uključivanje djevojaka, djevojčica i/ili žena djelovanjem u područjima kao što su ekonomsko osnaživanje žena, razvoj njihovih talenata, podržavanje žena i djevojaka u vodstvu, donošenju odluka, poslovanju i STEM područjima, izgradnjom infrastrukture koja zadovoljava njihove potrebe, pomoć da donose informirane odluke o svom zdravlju, pristup kvalitetnom obrazovanju i osposobljavanju, promicanje sudjelovanja i postignuća žena i djevojaka u sportu te kreativnog i umjetničkog talenta žena i djevojaka te brojnim drugim područjima koja podržavaju njihov napredak.

Vođen porukama ovogodišnje kampanje, Županijski tim Vukovarsko-srijemske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji uz pomoć Vukovarsko-srijemske županije odlučio je dati svoj skromni doprinos nadahnjivanju uključenosti djevojčica, djevojaka i žena nagrađivanjem tri odabrane djevojke s područja Vukovarsko-srijemske županije koje su svojim talentom, trudom i uspjesima inspiracija za druge.

“Iako ovom gestom možemo istaknuti samo nekoliko djevojaka, smatramo da time dajemo poticaj i drugima da se aktivno zalažu za nadahnjivanje uključenosti djevojčica, djevojaka i žena u sve sfere društva, posebno onima u kojima je njihova zastupljenost nedostatna”

poručili su iz Županijskog tima.

Nagrađene su: Lena Lukačević, Asja Štalmajer i Mia Matić.