Izbornik
heeader image

Župan Božo Galić sudjelovao Okrugom stolu u Uredu Predsjednice RH

  • 05. ožujka 2019.
  • Ured župana
fullscreen Župan Božo Galić sudjelovao Okrugom stolu u Uredu Predsjednice RH (1).jpg
Župan Božo Galić sudjelovao Okrugom stolu u Uredu Predsjednice RH (1).jpg
fullscreen Župan Božo Galić sudjelovao Okrugom stolu u Uredu Predsjednice RH (2).jpg
Župan Božo Galić sudjelovao Okrugom stolu u Uredu Predsjednice RH (2).jpg
fullscreen Župan Božo Galić sudjelovao Okrugom stolu u Uredu Predsjednice RH (3).jpg
Župan Božo Galić sudjelovao Okrugom stolu u Uredu Predsjednice RH (3).jpg
fullscreen Župan Božo Galić sudjelovao Okrugom stolu u Uredu Predsjednice RH (4).jpg
Župan Božo Galić sudjelovao Okrugom stolu u Uredu Predsjednice RH (4).jpg
fullscreen Župan Božo Galić sudjelovao Okrugom stolu u Uredu Predsjednice RH (5).jpg
Župan Božo Galić sudjelovao Okrugom stolu u Uredu Predsjednice RH (5).jpg
fullscreen Župan Božo Galić sudjelovao Okrugom stolu u Uredu Predsjednice RH (6).jpg
Župan Božo Galić sudjelovao Okrugom stolu u Uredu Predsjednice RH (6).jpg

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je hrvatske župane u svoj Ured kako bi zajednički održali Okrugli stol na temu „Fiskalne decentralizacije i regionalnog razvoja Republike Hrvatske.“

Na okruglom stolu sudjelovali su župani hrvatskih županija, predstavnici udruga županija, gradova i općina, nadležnih ministarstava, akademske zajednice te stručnjaci za fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj iz Osijeka, Zagreba, Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika, a sudjelovao je i župan Božo Galić.

Zahvalivši svim županima te gradonačelniku Bandiću na gostoprimstvu u njihovim županijama i Gradu Zagrebu, predsjednica Grabar-Kitarović u uvodnom obraćanju izvijestila je o ciljevima i rezultatima svojih posjeta hrvatskim županijama u sklopu programa „Izmještenog Ureda Predsjednice Republike“.

„Stupivši na dužnost Predsjednice Republike, a nakon razgovora s predstavnicima parlamentarnih stranaka i zajedničke detekcije sedam ključnih društvenih izazova, te nakon posjeta županijama u raznim povodima tijekom prve polovice 2015. godine, odlučila sam posjetiti sve županije u sklopu programa 'Izmještenog Ureda'. Tom prigodom sam mogla neposredno razgovarati sa županima, gradonačelnicima, načelnicima i njihovim suradnicima te se susresti s građanima.“ kazala je Predsjednica.

Kao sedam ključnih društvenih izazova navela je: demografsku krizu (depopulacija, starenje stanovništva, odlazak mladih), nedostatak dijaloga (kako u politici tako i u društvu općenito), opću društvenu krizu, izostanak jedinstvene gospodarske politike, slabost institucija tj. tromost administracije, izbornu godinu – godinu praznog hoda i nužnost reforme obrazovnog sustava.

U rješavanju problema i otvorenih pitanja, predsjednica Grabar-Kitarović najavila je osnivanje Radne skupine sa ciljem izrade smjernica za učinkovitiju fiskalnu decentralizaciju i daljnji regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Članovi Radne skupine su predstavnici udruga županija, gradova i općina, nadležnih ministarstava, akademske zajednice te stručnjaci za fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj. Područja rada Radne skupine su funkcionalna decentralizacija, poslovanje lokalnih jedinica, indeks razvijenosti i regionalni razvoj, a rezultati i smjernice Radne skupine bit će predstavljeni javnosti u rujnu 2019. godine.

„Sada, nakon zaključenja programa 'Izmještenog Ureda', mogu sa zadovoljstvom reći da se inicijativa posjeta županijama pokazala punim pogotkom jer je, prije svega, senzibilizirala i potaknula zakonodavnu i izvršnu vlast da se intenzivnije posveti svim važnim pitanjima državnog razvoja, posebice kad je riječ o nužnosti poduzimanja mjera za uravnotežen regionalni razvoj i zaustavljanje iseljavanja“, kazala je Predsjednica nakon rasprave na Okruglom stolu.

Ispis
Vrh