Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Župan Božo Galić na Međunarodnom investicijskom forumu „Invest in Croatia 2011.“

  • 10. listopada 2011.
  • Financije, Ured župana

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor otvorila je danas  u zagrebačkom hotelu Westin Međunarodni investicijski forum „Invest In Croatia 2011.“ ,  na kojemu je nazočio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Cilj je foruma jačanje investicijskog potencijala i klime u Hrvatskoj, čime se želi ostvariti jedan od glavnih Vladinih projekata - uklanjanje prepreka za investiranje.

Forum su organizirali Vlada RH, Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska udruga poslodavaca uz potporu Međunarodne investicijske banke, te uz medijsko pokroviteljstvo Financial Timesa i Bloomberga.

Na konferenciji su organizirane panel rasprave o ubrzavanju gospodarskog rasta kroz ulaganja, ulaganjima dijaspore u Hrvatsku, kao i četiri panela koja pokazuju gdje Vlada očekuje greenfield ulaganja - u energetiku, infrastrukturu, turizam i visoku tehnologiju.

Prema podacima HNB-a, inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku od 1993. do kraja prvog tromjesečja ove godine iznosila su ukupno 24,3 milijardi eura.

Po djelatnostima, najveći se iznos od 8,5 milijardi eura odnosi na ulaganja u banke. Nakon čega slijede ulaganja u trgovinu na veliko i posredovanje u trgovini u iznosu od 2,7 milijardi eura u proteklih nešto više od 18 godina, u proizvodnju naftnih derivata 1,5 milijardi eura, te poslovanje nekretninama u što su stranci uložili ukupno 1,4 milijarde eura.

U razdoblju od 1993. do kraja ožujka ove godine najviše su u Hrvatsku investirali ulagači iz Austrije (6,1 milijarda eura), a slijede ulagači iz Nizozemske (3,7 milijardi eura), Njemačke (više od 3 milijarde), Mađarske (2,2 milijarde eura) i dr.

Investicijski forum nastavlja se sutra u izlaganjem predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića "Hrvatska - samostalnošću do EU integracije", a na temu "Hrvatska u svjetskoj ekonomiji" govorit će Andrew Scott iz Londonske poslovne škole.

Nakon toga održat će se paneli o ulaganjima dijaspore u Hrvatsku, geostrateškom potencijalu Hrvatske odnosno mogućnostima ulaganja u infrastrukturu, logistiku i distribuciju, te mogućnostima ulaganja u energetiku, proizvodnju i visoku tehnologiju i turizam.

Ispis
Vrh