Izbornik
heeader image

Vukovarsko-srijemska županija pruža snažnu potporu jačanju proizvodnje govedine i junetine

  • 06. ožujka 2018.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen VSŽ pruža snažnu potporu jačanju proizvodnje govedine i junetine (1).jpg
VSŽ pruža snažnu potporu jačanju proizvodnje govedine i junetine (1).jpg
fullscreen VSŽ pruža snažnu potporu jačanju proizvodnje govedine i junetine (2).jpg
VSŽ pruža snažnu potporu jačanju proizvodnje govedine i junetine (2).jpg

Kako bi poljoprivredna gospodarstva bila spremna na natječaj za Proizvođačke organizacije i uspješno kandidirali projekte, potrebno je osnovati Poljoprivrednu zadrugu.

Stoga Vukovarsko-srijemska županija daje snažnu podršku u osnivanju Poljoprivredne zadruge, koja će moći pripremiti i urediti Pravila Poljoprivredne zadruge, s potrebnim odredbama za stjecanje statusa Proizvođačke organizacije, a koja se može pripremiti i kandidirati na natječaje.

Tim povodom održana je osnivačka skupština Poljoprivredne zadruge u sektoru govedina i teletina u Poljoprivrednom poduzetničkom inkubatoru u Drenovcima.

Zadrugu je osnovalo 15 uzgajivača iz Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije, pod nazivom Poljoprivredna zadruga „Panonia Beef“.

Svi članovi zadruge zajedno imaju više od 3000 grla stoke, a uskoro se očekuje i pristupanje novih članova, a za upravitelja je izabran mladi stočar Željko Petrović iz Soljana.

Osnivanje PZ-a korak je prema proizvođačkoj organizaciji, konceptu EU-a čiji je cilj jačati položaj primarnih proizvođača u lancu opskrbe hranom, ali i veći udjel proizvođača u raspodjeli dobiti. One imaju financijsku potporu EU-a od 100 tisuća eura godišnje kako bi se zaštitili interesi domaćih proizvođača, u pravilu malih i srednjih, da bi se organizirali/uredili tržište i plasman hrvatskih proizvoda na domaće i strana tržišta, te osigurali dodatna sredstva europskih fondova.

Veliku podršku u osnivanju zadruga dao je i župan Božo Galić a pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić poručio je kako će nastaviti informiranje proizvođača o prednostima udruživanja. Jer veći broj članova znači i jaču organizaciju, čiji je cilj osiguranje proizvodnje prilagođene potražnji, koncentracija ponude i plasman na tržište proizvoda članova organizacije te stvaranje brenda hrvatske izvornosti.

Predsjednik zadruge Petrović naveo je kako mogu više postići zajedničkim nastupom na tržištu, a količinom predstavljati ozbiljnog poslovnog partnera bilo kojem trgovačkom lancu, te je istaknuo: -„ Mljekarstvo i govedarstvo, cijeli taj sektor, najslabija su karika u poljoprivredi. Mi smo najmanje rentabilni i imamo najmanju zaradu što se tiče proizvodnje. Vjerujem da ćemo se udruživanjem izboriti za opstanak i pokrenuti pozitivne trendove. Proizvodimo prvoklasno juneće meso koje nam u Hrvatskoj ne žele platiti i moramo ga izvoziti, a u trgovačkim lancima dobivamo smeće iz uvoza. A što se tiče kvalitete, naše i uvozno meso ne mogu uopće biti zajedno ni na polici. Stoga je cilj krajnjim kupcima omogućiti da ciljano dolaze do police kupiti domaće meso i da znaju što kupuju i jedu.“

Ispis
Vrh