Izbornik
heeader image

Vukovarsko-srijemska županija interesantna japanskim investitorima

  • 11. listopada 2010.
  • Gospodarstvo, Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj

Agenciju za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o., posjetio je Yasuhiro Shimizu, predsjednik europske centrale Shimizu korporacije iz Japana. Shimizu korporacija je u međunarodna konzultantska kuća koja se po cijelom svijetu bavi istraživanjima potencijala područja / regija i analizom u cilju pripreme ulaska japanskih investitora na područja koja ocijene kao ekonomski, logistički i investicijski interesantna. Različite grupe stručnjaka Shimizu korporacije bile su u Hrvatskoj više od 10 puta tijekom protekle 2 godine i kao područja u Hrvatskoj pogodna za japanske investitore definirali su Primorsko-Goransku županiju (posebno Luka Rijeka) i područje Vukovarsko-srijemske županije (posebno Luka Vukovar), ali imajući u vidu druge prometno/logističke poveznice (Željeznički kolodvor Vinkovci i autoput - poveznica istočne i zapadne Europe).

Što je također značajno za budući razvoj Vukovarsko-srijemske županije, eksperti Shimizua predviđaju da će prvenstveno zbog cijene radne snage u ostalim dijelovima Hrvatske i okruženju (Srbija, BiH), u Hrvatskoj jedino područje regije oko Rijeke i šire područje VSŽ ostati konkurnetno i interesanstno potencijalnim investitorima, posebno ako se zadrže sustavi poticaja koji sada postoje.

Ovo je izuzetno važno, jer nam kao županiji daje usmjerenje za buduća strateška razmišljanja u kojima logistika i transport moraju uzeti puno značajniji udjel. Plan izgradnje kanala Dunav-Sava, uz proširenje i reorganizaciju Luke Vukovar je samo dodatna prednost za budući razvoj našeg područja kao šireg regionalnog transportnog i logističkog centra, koje po značaju prelazi sadašnje državne granice i zahvaća područje sjeverozapadne Srbije ali i šire Posavine (BiH). Na osnovu ovog potencijala može se razviti cijeli niz pratećih gospodarskih proizvodnih i uslužnih djelatnosti i povećati upošljavanje.

Tijekom boravka Yasuhiro Shimizua Agencija Hrast dogovorila je razgovore u Uredu Župana Vukovarsko-srijemske županije, gdje je obavljen razgovor sa županom Božom Galićem i zamjenikom župana Željkom Cirbom, tijekom kojih je župan izrazio zadovoljstvo inicijativom i obećao svu potrebnu političku i logističku podršku i pomoć u pripremi i privlačenju i dolasku japanskih investitora na naše područje.

Yasuhiro Shimizua i predstavnike Agencije Hrast primio je i gradonačelnik Grada Vukovara, tijekom kojega je uz suglasnost o zajedničkoj suradnji na pripremi dolaska potencijalnih japanskih investitora dogovoreno i produbljivanje prijateljskih odnosa i suradnje Grada Vukovara sa japanskim gradovima Hirošimom i Nagasakijem, a najavljen je niz aktivnosti, koje će se zajednički pripremiti i realizirati.

U zadnjem dijelu posjeta pročišćeni su sadržaji Sporazuma o razumijevanju između Agencije Hrast i Shimizu korporacije,  potpisivanje, kojega je inicirala upravo Shimizu Korporacija. Ovaj Sporazum bit će svečano potpisan tijekom sljedećeg posjeta stručnjaka Shimizu korporacije u studenom.

Za Agenciju Hrast velika je čast i priznanje da snažna međunarodna korporacija kao što je Shimizu, prepoznaje Agenciju Hrast kao kompetentnog i kvalitetnog partnera, koji će s njima zajednički raditi kako na  promociji VSŽ u Japanu, tako i u pripremi nastupa i privlačenju japanskih investitora u našu regiju.

Ispis
Vrh