Izbornik
heeader image

Vukovarsko-srijemska županija i općina Bač partneri na projektu Reintrodukcija trčke skvžulje (TraP) u sklopu prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska-Srbija 2014-2020

  • 06. lipnja 2018.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Reintrodukcija trčke skvžulje (1).jpg
Reintrodukcija trčke skvžulje (1).jpg
fullscreen Reintrodukcija trčke skvžulje (2).jpg
Reintrodukcija trčke skvžulje (2).jpg

Danas je u Baču održan sastanak predstavnika Vukovarsko-srijemske županije i općine Bač te ostalih partnera radi usuglašavanja stavova, te je donesena odluka za prijavu zajedničkog projekta Reintrodukcija trčke skvžulje (poljske jarebice) na području Vukovarsko-srijemske županije i općine Bač. Nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija sa partnerima iz Republike Hrvatske, Poljoprivrednim fakultetom iz Osijeka i Zdravstveno veterinarskom školom Vinkovci, te iz Republike Srbije općina Bač i Prirodno matematički fakultet Novi Sad.  Korisnici projekta osim navedenih partnera su i Poljoprivredna škola Bač, te lovačka udruženja iz Vukovarsko-srijemske županije i općine Bač.

Ideja je nastala iz više razloga, a najvažniji su činjenica da je stanje i brojnost populacije trčke skvržulje ispod biološkog minimuma kako na području naše županije tako i Srbije, sam povijesni značaj trčke za našu županiju kao autohtone jarebice koja obitava na našem području preko 5000 godina,  značaj trčke za poljoprivredu, šume i ruralni prostor, te ranijih iskustava koje je županija provodila po pitanju obnove populacije. Ciljevi projekta su snažno povećanje brojnog stanja trčki, poboljšanje biološke raznolikosti, smanjenje upotrebe pesticida, te jačanje lovnog i ruralnog turizma.

Da bi se postigli zadani ciljevi predviđena je nabava potrebne infrastrukture kao što su jaja trčki, inkubatori, objekti za uzgoj pilića, opremu za hranjenje i pojenje, prehranu, itd.  koje će najviše koristiti srednje škole i učenici koji će dobiti priliku raditi praktične stvari, kao i određeni broj trčki, velike stacionirane volijere za uzgoj trčki, manje prijenosne volijere za podivljavanje trčki, oprema za hranjenje i pojenje, prehrana, itd. koje će dobiti lovačka udruženja.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije sastanku su nazočili zamjenik župana Đorđe Ćurčić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Krunoslav Buhač, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta Osijek Ivica Bošković, viša savjetnica u UO za gospodarstvo i regionalni razvoj Helena Valentić i voditeljica projekta Magdalena Parat.

Ispred općine Bač sastanku su nazočili predsjednik općine Bač Borislav Antonić, zamjenik predsjednika općine Bač Zdenko Kolar sa suradnicima te predstavnici Prirodno matematičkog fakulteta Novi Sad predvođeni profesorom Zoranom Ristićem.

Zamjenik župana Đorđe Ćurčić je izrazio zadovoljstvo ovom novom suradnjom, pozvao je na ozbiljnost u pripremi i provedbi projekta, te naglasio da ovakav vid suradnje otvara mogućnosti i za druge projekte.

Predsjednik općine Bač Borislav Antonić je izrazio zadovoljstvo ovakvom suradnjom zahvalivši našoj županiji što prepoznaje općinu Bač kao potencijalno ozbiljnog partnera te dao punu podršku ovom projektu.

Ispis
Vrh