Izbornik
heeader image

Vukovarsko-srijemska županija daje podršku u radu Proizvođačke organizacije PZ Slavonski svinjogojac

  • 23. veljače 2018.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj, Ured župana
fullscreen VSŽ daje podršku u radu Proizvođačke organizacije PZ Slavonski svinjogojac
VSŽ daje podršku u radu Proizvođačke organizacije PZ Slavonski svinjogojac

Kako bi se proizvodnja i uzgoj slavonskih svinja mogla održati ali i razvijati Vukovarsko-srijemska županija je dala podršku osnivanju – Proizvođačke organizacije PZ Slavonski svinjogojac, koja okuplja primarne proizvođače u sektoru svinjogojstva.

Misija organizacije je udružiti sve proizvođače u sektoru svinjogojstva u RH kako bi plasirali svoje proizvode, a vizija je u svakom restoranu ili hotelu u Hrvatskoj te svakoj polici maloprodaje dostaviti meso proizvedeno od hrvatskih svinja, uzgojenih u hrvatskim farmama!

Osigurati planiranu proizvodnju i prilagođenoj potražnji, posebno u pogledu kvalitete i količine; koncentrirati ponudu i stavljati na tržište vlastite proizvode članova; optimizirati troškove proizvodnje i povrat ulaganja, stabilizirati proizvođačke cijene i dr. jedni su od ciljeva osnivanja navedene organizacije.

Ministarstvo poljoprivrede je priznalo proizvođačku organizaciju i podnesen je zahtjev Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za Mjeru 9, te im je osigurano 500.000 eura bespovratnih sredstava u sljedećih 5 godina (svake godine po 100.000 eura), a u tijeku je postupak za potpisivanje Ugovora i isplata novčanih sredstava.
Tim povodom župan Božo Galić primio je predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su udruženi u proizvođačku organizaciju na kojem su prezentirali daljnji rad Proizvođačke organizacije PZ Slavonski svinjogojac.

Tom prigodom župan Galić je istaknuo: - „Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska županija zajednički su financijski pomogle sa 100.000 kuna osnivanje njihove organizacije, a slične poljoprivredne organizacije trebali dobiti proizvođači junadi i jaja.“

"Raduje nas udruživanje značajnog broja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i njihovo organiziranje. Sad imaju snažniju pregovaračku poziciju prema dobavljačima, kupcima i tržištu. Imaju snažnu pregovaračku poziciju prema izvoru financiranja, a s druge strane sad su oni dostojan partner Hrvatskoj Vladi za razgovor. Dosada hrvatskog seljaka nije nitko zastupao.“ – rekao je pročelnik UO za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić.

Predstavnik Slavonskog svinjogojca Dobromir Čović zadovoljan je što se po prvi puta europskim novcem sufinancira organizacija svinjogojaca te je rekao: "Želimo da se meso s hrvatskih farmi nađe u restoranima, hotelima i policama trgovačkih lanaca. Već ima više desetaka svinjogojaca zainteresiranih za učlanjenje. Mogu reći da nam je to posljednja prilika da se organiziramo. Znači da mi ponudimo na tržište, ne poluproizvod ili živu svinju, nego da idemo sa rasjekom, da idemo na police centara sa mesom od svinja – zaključio je Čović te dodao kako se ne može isporučivati svinjski butovi po cijeni po kojoj ih oni nabavljaju vani, jer se but vani plaća do tri eura, a u nas njegova proizvodnja košta oko pet eura. Dodao je da će dio ostvarenih europskih sredstava ići upravo za stabiliziranje proizvođačke cijene.“

Naglasio je su hrvatski svinjogojci spremni podmiriti domaće potrebe, ali da pri tom na svojem proizvodu moraju ostvariti dodanu vrijednost kao što je ostvaruju primjerice pršutari. Poljoprivredna organizacija već razgovara o plasmanu svinjskih butova drniškim i istarskim pršutarima, no preduvjet za to je kvalitetno rješenje pitanja cijene.

Proizvođačka organizacija za sada okuplja 33 svinjogojca s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije koji raspolažu s oko 300 hektara poljoprivrednog zemljište i 20.000 grla svinja te prometom od oko 20 milijuna kuna. Za uspostavljanje proizvođačke organizacije pravilo nalaže minimalno 4 tisuće tovljenika, a PO Slavonski svinjogojac ima 5 puta više – njih 20 tisuća.


Ispis
Vrh