Izbornik
heeader image

Vukovarske adventske svečanosti

  • 28. studenog 2010.
  • Obrazovanje
fullscreen Vukovarske adventske svečanosti (1).jpg
Vukovarske adventske svečanosti (1).jpg
fullscreen Vukovarske adventske svečanosti (2).jpg
Vukovarske adventske svečanosti (2).jpg
fullscreen Vukovarske adventske svečanosti (3).jpg
Vukovarske adventske svečanosti (3).jpg

Već trinaestu godinu za redom Gradski muzej Vukovar u suradnji s Franjevačkim samostanom i ustanovom u kulturi Hrvatski dom, organizira Vukovarske adventske svečanosti.

XIII. Vukovarskim adventskim svečanostima koje se ove godine održavaju pod sloganom Vukovar-dar i uzdarje nazočio je u ime vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, zamjenik župana Željko Cirba.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić je istaknula kako  je ovogodišnja tema vezana za 2010. godinu koju su Ujedinjeni narodi proglasili godinom borbe protiv siromaštva.

„Tom smo se idejom i sami rukovodili razmišljajući o svemu onome što Vukovaru može razbiti to siromaštvo koje može biti i materijalno i duhovno. Tema Vukovar - dar i uzdarje potiče ljude na darivanje, ali govori i o primanju darova od onih koje je sam darivao. Vukovar je '91. dao najviše, najveću žrtvu iz koje je proizašla slobodna domovina Hrvatska. Zbog toga ove godine djeca na simboličan način vraćaju uzdarje Vukovaru. Djeca nose simbole ljubavi, slobode, nade, sreće, obilja, mira i obnove.“-rekla je Ruža Marić.

Prije paljenja adventske svijeće, u crkvi svetih Filipa i Jakova djeca iz vukovarskih osnovnih škola i dječjih vrtića Vukovaru kao uzdarje su darovali sunce - simbol svjetlosti, plodove zemlje - simbol obilja, krunu od trnja i ruža - simbol trpljenja i radosti, srce - simbol ljubavi, križ - nade, Vučedolsku golubicu - simbol obnove i hrvatsku zastavu - simbol slobodne domovine.

Sudionici svečanosti zatim su u koloni s upaljenim svijećama iz crkve prošli središnjim gradskim ulicama do Hrvatskog doma gdje su  kulturno umjetnička društva i djeca dječjeg vrtića Vukovar 1 prikazivala tradicijske običaje od Adventa do Božića.

U predvorju Hrvatskog doma izloženi su crteži djece vukovarskih škola i vrtića te filatelistička izložba sakralnih motiva Hrvatskog filatelističkog društva Vukovar, a u Ružičkinoj kući izložena su božićna tradicijska jela i slastice.

Ispis
Vrh