Izbornik
heeader image

Vršidba i berba kukuruza bliži se kraju

  • 23. studenog 2010.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj

Vršidba i berba kukuruza u Vukovarsko-srijemskoj županije bliži se kraju. Ti poslovi su posljednjih dana značajno usporeni zbog obilnih kiša, no za očekivati je da će vrlo uskoro sve površine biti ovršene ili obrane.

 

Prosječni prinosi kukuruza na području Vukovarsko-srijemske županije s danom 23. studenoga 2010.

 

Prosječni prinosi kukuruza po informacijama 14 organizatora kao i kod ranije požnjevenih ratarskih kultura vrlo su različiti, i na njih su vrlo značajno utjecale prekomjerne padaline, odnosno olujno nevrijeme praćeno ledotučom.

  • Prosječni prinosi kukuruza su od 5,9 pa do čak 12,0 tona po hektaru i kod 12 organizatora su veći od trogodišnjega prosjeka na Vukovarsko-srijemskoj županiji koji iznosi 6,7 tona po hektaru, pa zaključno možemo reći da je prosječni urod kukuruza značajno iznad višegodišnjih prosjeka.

 

Kakvoća zrna kukuruza na području Vukovarsko-srijemske županije s danom 23. studenoga 2010.

 

Prosječni parametri kakvoće zrna kukuruza (po podatcima sa 11 otkupnih mjesta) su podjednaki na cijelom prostoru županije i u pravilu su u granicama kakvoće koja se postiže već duži niz godina.

  • Zbirni prosjek svih otkupnih mjesta za parametar vlaga zrna kukuruza iznosi 21,79 % (raspon od 13,83 % do 24,90 %), a  standardna vrijednost ne smije prijeći 14 %,
  • Zbirni prosjek svih otkupnih mjesta za parametar lom iznosi 5,95 % (raspon od 4,65 % do 8,15 %), a standardna vrijednost ne smije prijeći 8 %.

Zbirni prosjek svih otkupnih mjesta za parametar primjese iznosi 1,36 % (raspon od 0,67 % do 2,26 %), a standardna vrijednost ne smije prijeći 1 %.

Ispis
Vrh