Izbornik
heeader image

Vinkovački Arhivski sabirni centar svečano otvoren

  • 15. listopada 2018.
  • Ostalo, Ured župana
fullscreen Vinkovački Arhivski sabirni centar svečano otvoren (1).jpg
Vinkovački Arhivski sabirni centar svečano otvoren (1).jpg
fullscreen Vinkovački Arhivski sabirni centar svečano otvoren (2).jpg
Vinkovački Arhivski sabirni centar svečano otvoren (2).jpg
fullscreen Vinkovački Arhivski sabirni centar svečano otvoren (3).jpg
Vinkovački Arhivski sabirni centar svečano otvoren (3).jpg
fullscreen Vinkovački Arhivski sabirni centar svečano otvoren (4).jpg
Vinkovački Arhivski sabirni centar svečano otvoren (4).jpg
fullscreen Vinkovački Arhivski sabirni centar svečano otvoren (5).jpg
Vinkovački Arhivski sabirni centar svečano otvoren (5).jpg

U Vinkovcima svečano je otvoren Arhivski sabirni centar u novouređenom prostoru, u nekadašnjem prostoru katastra (u Dugoj ulici br. 2), a koji djeluje u sklopu Državnog arhiva u Vukovaru. 

Svečanosti otvorenje nazočio je župan Božo Galić te pozdravio sve nazočne, zajedno s ravnateljem Državnog arhiva u Vukovaru Petrom Elezom, gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem i pomoćnikom ministrice kulture Hrvojem Manenicom.

Arhivski sabirni centar u Vinkovcima od iznimne je važnosti za Grad Vinkovce i za Vukovarsko-srijemsku županiju, ne samo kulturno i povijesno već je i praktično-korisno značajan za građane. Za projekt njegovog preseljenja u novi i puno adekvatniji prostor uloženo je 1,2 milijuna kuna. O od toga je 400.000,00 kuna odobrilo Ministarstvo kulture, a ostatak je osigurao Grad Vinkovci s 800 tisuća kuna.

Arhiv je nakon 30 godina rada u Vinkovcima, u neprimjerenom prostoru, konačno riješio adekvatan prostor za čuvanje građe i to je sada moderan, najsuvremenije opremljen arhivski prostor te je problem čuvanja arhivske građe riješen za dugo vremena i to po svim kriterijima struke i važećim Zakonom o arhivskom gradivu i arhivima.

U vinkovačkom Arhivskom sabirnom centru čuva se oko 1.200 dužnih metara arhivske građe, a od velikog značaja je i prebacivanje vrijednih dokumenata koji se čuvaju u Beču, a svjedoče o razdoblju Vojne krajine u Vinkovcima. Stoga su prema Ministarstvu kulture kandidirani projekti nabavke uređaja za digitalizaciju, kako bi se građa koja se čuva u Beču digitalizirala i u tom obliku pohranila u Vinkovcima te tako bila dostupna građanima i povjesničarima.

Ispis
Vrh