Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Udruga „Hrvatska majka“ iz Vinkovaca obilježila 25 obljetnicu osnutka

  • 12. listopada 2017.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Udruga „Hrvatska majka“ iz Vinkovaca obilježila 25 obljetnicu osnutka Udruga „Hrvatska majka“ iz Vinkovaca obilježila 25 obljetnicu osnutka
Udruga „Hrvatska majka“ iz Vinkovaca obilježila 25 obljetnicu osnutka

Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Hrvatska majka“ iz Vinkovaca je prva osnovana udruga koja sve ove godine okuplja obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u Republici Hrvatskoj i koja je od svog osnutka posvećena traženju nestalih hrvatskih branitelja.

Pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca, Udruga je danas obilježila 25. obljetnicu osnutka. Polaganjem vijenaca podno spomen-križa hrvatskih branitelja na Gradskom groblju u Vinkovcima odana je počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u agresiji na Republiku Hrvatsku.

U ime župana Bože Galića vijenac su položili predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković i predstavnik Županije Marinko Beljo, zajedno s gradonačelnikom Grada Vinkovaca Ivanom Bosančićem.

Polaganje vijenaca održano je u nazočnosti  izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske  i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske umirovljenog general-pukovnika Mile Ćuka, izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora, saborskog zastupnika Mladena Karlića, izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja, pomoćnika ministra Stjepana Sučića, dušobrižnika obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja monsinjora Tadije Pranjića, predsjednice Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljane Alvir, ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Branka Tomića, predsjednice Udruge „Hrvatska majka“ Vinkovci Spomenke Kušić  te brojnih predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca brojna izaslanstva nazočila su svetoj misi za sve poginule i nestale hrvatske branitelje u vinkovačkoj župnoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona, nakon čega je održan prigodni komemorativni skup.

Istaknuto je kako je na području županije otkriveno je 56 masovnih i više stotina pojedinačnih grobnica. Pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 2.074 žrtve od kojih su završno identificirani i dostojno sahranjeni posmrtni ostaci 1.846 hrvatskih branitelja i civila.

„Usprkos svim uloženim naporima i intenziviranju aktivnosti u proteklom razdoblju Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek traga za 1.952 osobe, od kojih je 481 nestala i stradala na području Vukovarsko-srijemske županije. Ključni mehanizam za pronalazak nestalih hrvatskih branitelja i civila jest puna suradnja Republike Srbije u otkrivanju informacija o njihovoj sudbini“, istaknuo je pomoćnik ministra Sučić i poručio kako će Republika Hrvatska ustrajati na rješavanju sudbine svih nestalih osoba, poglavito hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske državnosti.

Predsjednica Udruge Kušić naglasila je kako će Udruga ustrajati na pronalasku još 33 nasilno odvedena i nestala hrvatska branitelja s područja Vinkovaca.

Ispis
Vrh