Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Ubrzani razvoj poljoprivrede kroz EU fondove

  • 07. veljače 2017.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj, Međunarodna suradnja i regionalni razvoj
fullscreen Ubrzani razvoj poljoprivrede kroz EU fondove (1).jpg Ubrzani razvoj poljoprivrede kroz EU fondove (1).jpg
Ubrzani razvoj poljoprivrede kroz EU fondove (1).jpg
fullscreen Ubrzani razvoj poljoprivrede kroz EU fondove (2).jpg Ubrzani razvoj poljoprivrede kroz EU fondove (2).jpg
Ubrzani razvoj poljoprivrede kroz EU fondove (2).jpg
fullscreen Ubrzani razvoj poljoprivrede kroz EU fondove (3).jpg Ubrzani razvoj poljoprivrede kroz EU fondove (3).jpg
Ubrzani razvoj poljoprivrede kroz EU fondove (3).jpg
fullscreen Ubrzani razvoj poljoprivrede kroz EU fondove (4).jpg Ubrzani razvoj poljoprivrede kroz EU fondove (4).jpg
Ubrzani razvoj poljoprivrede kroz EU fondove (4).jpg
fullscreen Ubrzani razvoj poljoprivrede kroz EU fondove (5).jpg Ubrzani razvoj poljoprivrede kroz EU fondove (5).jpg
Ubrzani razvoj poljoprivrede kroz EU fondove (5).jpg
fullscreen Ubrzani razvoj poljoprivrede kroz EU fondove (6).jpg Ubrzani razvoj poljoprivrede kroz EU fondove (6).jpg
Ubrzani razvoj poljoprivrede kroz EU fondove (6).jpg

„Kako sredstvima EU fondova i poticanjem ruralnog razvoja doprinijeti ravnomjernom regionalnom razvoju“ bila je glavna tema današnjeg okruglog stola u Zagrebu, koji je organiziran u suradnji Hrvatske zajednice županija, Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista.

Prije početka okruglog stola „Razvoj lokalne zajednice kroz EU fondove i poljoprivredu“ prisutnima se obratio predsjednik Zajednice i šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuvši kako županijski sustav dobro reflektira regionalnu raznolikost Hrvatske.

„Bez obzira na raznolikosti, praksa pokazuje da su upravo županije najspremnije za apliciranje na EU fondove. Može se slobodno reći da iza svake pozitivne lokalne priče, bilo da se radi o izgradnji muzeja, zaštiti kulturne baštine ili poduzetničkoj zoni, stoji županijska razvojna agencija.“ zaključio je. Dodao je kako smatra da fondove nismo u potpunosti iskoristili i zbog pregovaračkih okvira koji su mogli biti puno bolji. Problem vidi i u prevelikoj centraliziranosti upravljanja fondovima u odnosu na zemlje u okruženju koje su upravo regijama daje samostalno u određivanju prioriteta.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uključio se u raspravu o ruralnom razvoju. „Važno je da shvatimo da bez uske suradnje općina, gradova i županija s državnim institucijama nema regionalnog i ruralnog razvoja. Imamo na raspolaganju 2,4 milijarde eura do 2020. godine za poljoprivredu i ruralni razvoj stoga je važno da svi uložimo dodatan napor kako bi ta sredstva omogućila konkurentnost hrvatske poljoprivrede. Planiramo 2017. godine objaviti 50 natječaja te pojednostaviti prijave.Želimo uvesti praksu u kojoj od zaključenja natječaja do ugovaranja projekta prođe najviše 120 dana.“

Županijski čelnici zaključili su da je dobro da su u ovoj Vladi Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Gari Capelli koji jako dobro poznaju problematiku lokalne zajednice. Također, sudionici današnjeg okruglog stola složili su se kako se u zadnjih 25 godina ne upravlja učinkovito  poljoprivrednim zemljištem. U skladu s tim, međimurski župan Matija Posavec je naveo kako je u tom razdoblju u Republici Hrvatskoj izgubljeno pola aktivnog obradivih poljoprivrednog zemljišta.

Na okruglom stolu su, uz već navedena imena, uz predstavnike ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i ministarstva poljoprivrede te Središnje agencije za ugovaranje i plaćanje sudjelovali; istarski župan i potpredsjednik HZŽ Valter Flego, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, obnašateljica dužnosti virovitičko-podravskog župana Sanja Bošnjak te zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak i v.d. ravnatelj RERA-e Jozo Sarač

Ispis
Vrh