Izbornik
heeader image

U Vukovaru održani 8.susreti ratnih izvjestitelja HRT-a

  • 11. studenog 2017.

U organizaciji Zbora ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) u Vukovaru su održani 8. Susreti ratnih izvjestitelja HRT-a.

Riječ je o tradicionalnom godišnjem okupljanju ratnih izvjestitelja HRT-a koje se održava svake godine u Vukovaru. Sudionici su po dolasku obišli mjesta stradanja iz 1991. godine, položili vijence i zapalili svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

“Naša uloga u Domovinskom ratu bila je da pokažemo istinom tko je agresor, a tko je žrtva. Mislim da smo uspjeli s autentičnim snimkama dokazati i pokazati istinu. Nismo okaljali ime hrvatskog novinarstva jer se nismo, kao kolege s suprotne strane, služili snimkama zarobljenih i izmišljenim pričama”, kazao je predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a Marinko Ćavar.

Također je upozorio na potrebu uključivanja ratnih izvjestitelja u arhiviranje arhivske građe iz Domovinskom rata kako ona ne bi propala, te su se svi složili da Hrvatska televizija i Hrvatski radio presnime ratna izvješća na suvremene medije i tako ih sačuvaju od nestajanja.

Po riječima pomoćnika ravnatelja programa HRT-a Dražena Miočića, priča o novinarima i izvjestiteljima u Domovinskom ratu jedna je od tragičnijih priča, te je rekao:  - “Tragičan je podatak kako je tijekom 1991. i 1992. godine u Hrvatskoj poginulo više novinara nego u cijelom Vijetnamskom ratu.” i dodao je  kako su Vukovarci 1991. godine branili svoj grad, a tragično stradali urednik i novinar tadašnjeg Radija Vukovar Siniša Glavašević i tehničar Branimir Polovina ubijeni jer su širili istinu.

Ovogodišnjim susretima, koji se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, nazočio je izaslanik Vlade Republike Hrvatske i ministar branitelja Tomo Medved koji je zahvalio novinarima za sve što su učinili u Domovinskom ratu, zatim izaslanik Predsjednice RH i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, u ime Vukovarsko-srijemske županije zamjenik Damir Barna te ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar mr.sc. Vesna Bosanac.

Ministar Medved rekao je kako je neprijatelj u Domovinskome ratu htio ubiti istinu, no ratni su izvjestitelji širili istinu i tako pomogli obranu Hrvatske pa su zato uvršteni u Zakon o hrvatskim braniteljima kao sudionici rata.

Okupljeni su izvjestitelji obišli i poznata mjesta stradanja u Vukovaru.   

Ispis