Izbornik
heeader image

U vukovarskoj četvrti Borovom Naselju obilježeno stradanje branitelja i civila u DR-u

  • 19. studenog 2017.
  • Hrvatski branitelji, Ured župana
fullscreen U vukovarskoj četvrti Borovom Naselju obilježeno stradanje branitelja i civila u DR-u.jpg
U vukovarskoj četvrti Borovom Naselju obilježeno stradanje branitelja i civila u DR-u.jpg
fullscreen U vukovarskoj četvrti Borovom Naselju obilježeno stradanje branitelja i civila u DR-u (2).jpg
U vukovarskoj četvrti Borovom Naselju obilježeno stradanje branitelja i civila u DR-u (2).jpg
fullscreen U vukovarskoj četvrti Borovom Naselju obilježeno stradanje branitelja i civila u DR-u (3).jpg
U vukovarskoj četvrti Borovom Naselju obilježeno stradanje branitelja i civila u DR-u (3).jpg
fullscreen U vukovarskoj četvrti Borovom Naselju obilježeno stradanje branitelja i civila u DR-u (4).jpg
U vukovarskoj četvrti Borovom Naselju obilježeno stradanje branitelja i civila u DR-u (4).jpg
fullscreen U vukovarskoj četvrti Borovom Naselju obilježeno stradanje branitelja i civila u DR-u (5).jpg
U vukovarskoj četvrti Borovom Naselju obilježeno stradanje branitelja i civila u DR-u (5).jpg

Održan je komemorativni skup,u ovoj vukovarskoj četvrti pod sloganom „Žrtva Borova naselja za Domovinu“ – pored ostataka zgrade Borovo Commerca gdje je u podrumu tijekom srpske agresije bio odjel vukovarske ratne bolnice. Tim je skupom počelo obilježavanje 26. obljetnice stradanja hrvatskih branitelja i civila ove gradske četvrti.

Molitvu za poginule i nestale predvodio je župnik župe sv. Josipa Radnika iz Borova naselje fra Slavko Milić, dok su učenici osnovnih škola Siniše Glavaševića i Blage Zadre izveli prigodni recital.

Brojna izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće pred ostacima bivše zgrade Borovo Commerca u spomen na sve poginule i nestale branitelje i civile.

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvodio je župan Božo Galić, a tom prigodom je izjavio : - „I danas se prisjećamo i zahvaljujemo onima koji su dali svoje živote za slobodan  Vukovar i Hrvatsku. Danas je teška situacija, ali kad se prisjetimo kako je bilo njima, kako su se borili, što su dali i ugradili u temelje Hrvatske države ne smijemo  reći da nam je teško, moramo raditi i graditi bolju Hrvatsku. Zahvaljujemo im što su dali ono najvrjednije što su imali, a to su njihovi životi. Vukovar, Slavonija i Srijem imaju budućnost, a bez jake Slavonije i Srijema nema niti jake Hrvatske.“

Zamjenik župana Damir Barna je rekao  da u Borovu naselju imamo veličanstvenu Kolonu sjećanja, te je rekao: - „26. godina poslije na nama je da ne dopustimo da se to nikada ne zaboravi.  Nažalost, 26. godina nakon ovih zločina još uvije nije poznata sudbina  brojnih naših heroja. Drago mi je što vidim da se u posljednje vrijeme, posebice nakon dolaska na Tome Medveda na čelo Ministarstva hrvatskih branitelja, intenzivirala potraga za nestalim osobama. Pozivam i ovim putem sve one koji znaju bilo što o sudbini nestalih da otvore svoju dušu.“

Nakon komemorativnog programa, u Koloni sjećanja je nekoliko tisuća sudionika prošlo gradskim ulicama do crkve Gospe Fatimske gdje je svetu misu zadušnicu predvodio provincijalni ministar Hrvatske franjevačke misije sv. Ćirila i Metoda, fra Ilija Vrdoljak.

Sukladno programu obilježavanja odana je počast žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća i kod spomen obilježja u Borovom Naselju, a ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio i svijeću zapalio Marinko Beljo.

Ispis
Vrh