Izbornik
heeader image

U Vukovarsko-srijemsku županiju stiglo Betlehemsko svjetlo

  • 19. prosinca 2018.
  • Ured župana, Ostalo
fullscreen U Vukovarsko-srijemsku županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (1).jpg
U Vukovarsko-srijemsku županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (1).jpg
fullscreen U Vukovarsko-srijemsku županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (2).jpg
U Vukovarsko-srijemsku županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (2).jpg
fullscreen U Vukovarsko-srijemsku županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (3).jpg
U Vukovarsko-srijemsku županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (3).jpg
fullscreen U Vukovarsko-srijemsku županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (4).jpg
U Vukovarsko-srijemsku županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (4).jpg
fullscreen U Vukovarsko-srijemsku županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (5).jpg
U Vukovarsko-srijemsku županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (5).jpg
fullscreen U Vukovarsko-srijemsku županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (6).jpg
U Vukovarsko-srijemsku županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (6).jpg
fullscreen U Vukovarsko-srijemsku županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (7).jpg
U Vukovarsko-srijemsku županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (7).jpg

Članovi odreda izviđača „Suvara“ iz Otoka donijeli su betlehemsko svjetlo u Palaču Srijem u Vukovar. Primio su ih zamjenico župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna i Josip Dabro, kojima su izviđači ispričali kako je svjetlo došlo do nas u županiju.

Svake godine tjedan prije Božića jedno dijete iz Austrije u Betlehemu zapali Betlehemsko svjetlo koje se potom avionom doprema u Austriju. U Beču se slavi ekumenska misa i na njoj se okupe predstavnici svjetskih izviđačkih organizacija. Nakon ekumenskog slavlja, izviđači Svjetlo prenose u svoje države, odakle dalje svjetlo prenose u domove, crkve, bolnice i na taj način prenose poruku Isusovog rođenja  - mir i ljubav svim ljudima dobre volje.

Ove godine stotinjak hrvatskih izviđača preuzelo je Betlehemsko svjetlo u subotu u Linzu u Austriji, a u nedjelju su ga iz zagrebačke katedrale prenijeli u svoje župe kao i u brojne državne institucije, te će obasjati ljudska srca u vrijeme blagdana.

U Hrvatskoj je započela inicijativa donošenja svjetla 1992.godine, a Hrvatski sabor tradicionalno je pokrovitelj Betlehemskog svjetla mira, a paljenje i dijeljenje Betlehemskog svjetla podsjeća da ljudi dobre volje požele jedni drugima mir, ljubav, praštanje i dobro među ljudima.

Zamjenik Barna je zahvalio mladim izviđačima što su i ove godine donijeli Betlehemsko svjetlo u zgradu Vukovarsko-srijemske županije, i prenose poruku mira i ljubavi u ove predblagdanske dane a ovo svjetlo ima posebno težinu u našoj županiji, te zaželio blagostanje i zdravlja mladim izviđačima i njihovim obiteljima, kao i  puno uspjeha u izviđačkim aktivnostima koje ih očekuju.

Voditelj Odreda izviđača „Suvara“ iz Otoka Davor Iščić je ovom prigodom istaknuo: - „Već 26 godina Savez izviđača Hrvatske donosi Betlehemsko svjetlo  u Republiku Hrvatsku. Kao i svake godine, ovo donošenje svjetla mira je kruna našega rada i u civilnom društvu i našoj lokalnoj zajednici. Teško je riječima opisati osjećaj što nama ovo znači i koliko smo mi ponosni kada u ovim teškim trenucima u Hrvatskoj a pogotovo u Slavoniji prenosimo svjetlo mira u nadi kako će pomoći i dati bolji život svima nama u 2019.godini.“

Ispis
Vrh