Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U Vinkovcima otkrivena spomen ploča Miroslavu Slavku Mađeru

  • 26. listopada 2018.
  • Turizam i kultura, Ured župana
fullscreen Spomen ploča Miroslavu Slavku Mađeru (1).jpg Spomen ploča Miroslavu Slavku Mađeru (1).jpg
Spomen ploča Miroslavu Slavku Mađeru (1).jpg
fullscreen Spomen ploča Miroslavu Slavku Mađeru (2).jpg Spomen ploča Miroslavu Slavku Mađeru (2).jpg
Spomen ploča Miroslavu Slavku Mađeru (2).jpg
fullscreen Spomen ploča Miroslavu Slavku Mađeru (3).jpg Spomen ploča Miroslavu Slavku Mađeru (3).jpg
Spomen ploča Miroslavu Slavku Mađeru (3).jpg
fullscreen Spomen ploča Miroslavu Slavku Mađeru (4).jpg Spomen ploča Miroslavu Slavku Mađeru (4).jpg
Spomen ploča Miroslavu Slavku Mađeru (4).jpg

Na zgradi Općinskog suda u Vinkovcima otkrivena je spomen-ploča pjesniku Miroslavu Slavku Mađeru, a koju su zajedno otkrili zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro i predstavnik Slavonske naklade “Privlačica” Martin Grgurovac.

Otkrivanje spomen ploče održano je u sklopu književne manifestacije Dani Josipa i Ivana Kozarca a uvodne riječi o Miroslavu Slavku Mađeru prigodno je iznio predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović.

Miroslav Slavko Mađer rodio se 1. srpnja 1929. u Hrtkovcima, u Srijemu, osnovnu i srednju školu završio je u Vinkovcima, a 1955. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao profesor i ravnatelj Gradskog kazališta u Vinkovcima, a od 1965. na RTV-u Zagreb kao radijski urednik-dramaturg, te je prilagođavao književna djela za radio, televiziju i kazališta. Autor je više zbirki pjesama, drama, novela, kratkih priča, eseja crtica, humoreska te knjiga za djecu. Umro je 14.kolovoza 2015.godine.

Pripadao je književnoj generaciji koja se početkom pedesetih godina 20. stoljeća okupljala oko časopisa Krugovi (“krugovaši”), a prvu zbirku pjesama “Raskršće vjetra” objavio je 1955. godine. 

U svojim djelima izražavao je svoju povezanost sa zavičajem i ljubav prema ravnici i rodnome kraju,, a veliku popularnost stekla je njegova pjesma “Pjevat će Slavonija”, kada je 1967.godine, u samom početku organiziranja »Vinkovačkih jeseni«, bio zamoljen napisati neku pjesmu koja bi se uklopila u program. Pjesmu je uglazbio poznati osječki skladatelj Branko Mihaljević. Postala simbolom slavonske ravnice i dijelom  narodne i kulturne baštine.

Ispis
Vrh