Izbornik
heeader image

U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru

  • 07. lipnja 2019.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj, Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (1).JPG
U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (1).JPG
fullscreen U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (2).jpg
U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (2).jpg
fullscreen U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (3).JPG
U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (3).JPG
fullscreen U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (4).jpg
U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (4).jpg
fullscreen U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (5).jpg
U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (5).jpg
fullscreen U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (6).jpg
U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (6).jpg
fullscreen U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (7).jpg
U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (7).jpg
fullscreen U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (8).jpg
U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (8).jpg
fullscreen U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (9).jpg
U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (9).jpg
fullscreen U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (10).jpg
U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (10).jpg
fullscreen U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (11).jpg
U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (11).jpg
fullscreen U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (12).jpg
U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (12).jpg
fullscreen U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (13).jpg
U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (13).jpg
fullscreen U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (14).jpg
U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (14).jpg
fullscreen U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (15).jpg
U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (15).jpg
fullscreen U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (16).jpg
U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (16).jpg
fullscreen U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (17).jpg
U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (17).jpg
fullscreen U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (18).jpg
U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (18).jpg
fullscreen U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (19).jpg
U Vinkovcima 2. Regionalni skup o prehrambeno - prerađivačkom sektoru (19).jpg

U kongresnoj dvorani hotela Slavonija u Vinkovcima održava se "2. Regionalni skup o mogućnostima pripreme EU projekata od šireg interesa za prehrambeno – prerađivački sektor i razvoj Slavonije, Baranje i Srijema."

Regionalni skup je pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije organizira Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU i Hrvatskim klasterom konkurentnosti prehrambeno – prerađivačkog sektora.

Sve sudionike skupa pozdravio je župan Božo Galić, zajedno sa izaslanikom predsjednika Vlade RH i pomoćnikom ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Draganom Jelićem i gradonačelnikom Grada Vinkovaca Ivanom Bosančićem.

Cilj i svrha organizacije Regionalnog skupa je upoznati širu javnost o mogućnostima povoljnog poduzetničkog okruženja, povlačenju sredstava iz nacionalnih i EU fondova, strateškim projektima, a u svrhu unaprjeđenja i umrežavanja gospodarstva u prehrambeno-prerađivačkom sektoru u regiji Slavonije, Baranje i Srijema, kao i razmjene iskustva i primjera dobre prakse te davanju važnosti prehrambeno-prerađivačkom sektoru s naglaskom na potencijale razvoja bioekonomije.

Na skupu sudjeluju župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević, zatim saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković, saborski zastupnik Ivica Mišić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku prof.dr.sc. Jurislav Babić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za industriju i energetiku dr.sc. Tomislav Radoš, zamjenik župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković, prodekan za znanost na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Izv.prof.dr.sc. Stela Jokić, predsjednik UO Hrvatskog klastera konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora mr.sc. Zvonimir Novak, kao i ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota te brojmi drugi uzvanici.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za industriju i energetiku, dr.sc. Tomislav Radoš, u prvom dijelu skupa predstavio je ključne rezultate analize strateških projekata za izgradnju konkurentnih lanca vrijednosti u hrvatskoj proizvodnji i preradi hrane s naglaskom na Slavoniju, Baranju i Srijem. Prvi puta javnosti su predstvaljeni rezultati dvaju projekata koje provodi Hrvatska gospodarska komora, a koji pokazuju da ne možemo biti konkurentni na svjetskoj razini u proizvodnji žitarica ili proizvodnji trajnih proizvoda, a ono gdje možemo biti konkurentni je segment svježe hrane, koja je odmah spremna za konzumaciju.

''Da bi se potaknula konkurentnost u proizvodnji svježe hrane potrebno je napraviti jedan cijeli set aktivnosti od logistike, istraživanja razvoja, dizajna proizvoda do istraživanja navika potrošača'', rekao je Radoš dodavši da je prije mjesec dana projekt predstavljen u Bruxellesu, kao ogledni primjerak projekta kojeg bi i druge zemlje trebale realizirati. “Hoćemo li mi to i kako iskoristiti to je na svima nama koji smo danas ovdje. Zna se što treba napraviti država, što lokalna uprava, što akademska zajednica, što trebaju napraviti poduzetnici.'' zaključno je rekao Radoš.

Gospodin Dragan Jelićdipl.ing.stroj.podsjetio je kako je 80 posto ukupnih investicija na području cijele RH zapravo financirano iz fondova EU, a od 19 milijardi predviđenih za projekt Slavonija, Baranja i Srijem, ostvareno je 10 milijardi te kako će do kraja godine biti realizirano 85 posto od od ukupno predviđenog iznosa. “Od gotovo 1.300 milijardi eura proračuna EU, za provođenje kohezijske politike, Hrvatskoj je odobreno 9,8 milijardi eura, što je 6 posto manje nego u zadnjoj podjeli, ali smo ipak na vrhu zemalja prema dobivenom iznosu”, rekao je Jelić te ukratko predstavio izmjene koje se mogu očekivati u novom financijskom razdoblju u sustavu EU fondova.

Ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, gospodin Ilija Cota mag.iur., predstavio je presjek učinjenog u proteklih godinu dana, od zadnjeg Regionalnog skupa, na području pripreme i provedbe projekata vezanih uz sektor prehrambeno-prerađivačke industrije u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te prikazao kako se projekti koji se pripremaju i provode reflektiraju na gospodarstvenike na terenu. U nastavku skupa prikazan je video materijal kojimsu se predstavili najveći projekti prehrambeno-prerađivačkog sektora u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Također, predstavljenoje desetak proizvođača koji su manjim ili većim dijelom uključeni u prehrambeno-prerađivački sektor poljoprivredne proizvodnje. Video jasno prikazuje realizaciju projekata  na terenu i očekivanja gospodarstvenika, kada se govori o gospodarskim projektima za razvoj predmetnog sektora.

O potencijalima razvoja bioekonomije i održive proizvodnje hrane te o internacionalizaciji i aktivnostima umrežavanja govorio je predsjednik UO Hrvatskog klastera konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora,mr.sc. Zvonimir Novak. Također je naglasio kako je nužno jačati prehrambenu industriju na način da se u nju ugrađuju proizvodi dodane vrijednosti,  kako bi kroz visoko finalizirane proizvode ostvarili konkurentnost i na domaćem tržištu, ali i na tržištu Europske unije.

Svoj doprinos bogatom programu drugog Regionalnog skupa dali su i voditeljica marketinga Vindije d.d., gđa. Petra Košćak dipl.oec., prezentacijom poslovanja Grupe Vindija, te Prodekan za znanost na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, izv.prof.dr.sc. Stela Jokić i dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, prof.dr.sc. Jurislav Babić, koji su naglasili važnost znanosti i industrije – transfera znanja i tehnologija, koje je potrebno jačati i razvijati i kroz prehrambenu industriju.

Predstavnici pet slavonskih županija predstavili su projekte i konkretne inicijative ključnih za daljnji razvoj sektora prehrambeno-prerađivačke industrije u budućnosti te predložili mjere kojima bi se doprinijelo povećanju njene konkurentnosti.

Ispis
Vrh