Izbornik
heeader image

U Tehničkoj školi u Županji pokrenut je Europski tjedan vještina u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

  • 08. studenog 2018.
  • Sport, mladi i demografija
fullscreen Europski tjedan vještina u strukovnom obrazovanju (1).jpg
Europski tjedan vještina u strukovnom obrazovanju (1).jpg
fullscreen Europski tjedan vještina u strukovnom obrazovanju (2).jpg
Europski tjedan vještina u strukovnom obrazovanju (2).jpg

Na inicijativu Europske komisije pokrenuto je održavanje Europskog tjedna vještina pod nazivom - Otkrij svoje talente!, u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, čije je predstavljanje jučer održano u Tehničkoj školi u Županji.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije prisutne je pozdravio v.d.pročelnika UO za sport, mlade i demografiju i zamjenik gradonačelnika Županje Kruno Šarić. Skupu je nazočio i zamjenik pročelnice UO za obrazovanje Mario Adamović.

Ovaj Tjedan zamišljen je da prikaže na jedan privlačan i inovativan način prednosti strukovnih zanimanja, te da mlade potakne na naukovanje, usavršavanja i prekvalifikacije koje bi im omogućile budući posao. Iskustvo nam pokazuje da strukovni programi nisu interesantni učenicima koji izlaze iz osnovnih škola, i sve je manji broj zainteresiranih za školovanje u strukovnim zanimanjima.

Opremljenost škole koja je u mogućnosti obrazovati kvalitetan kadar jedna je od važnih stavki ovoga procesa. Najbolji primjer ovih godina pokazuje Tehnička škola u Županji koja bi mogla postati regionalni Centar izvrsnosti za mehatroniku ovoga dijela Slavonije i Baranje, te bosanske Posavine.

Isto tako, umrežavanje svih zainteresiranih sudionika je prilika koja nudi stvaranje novog dijaloga i suradnje između obrazovnih ustanova i poduzeća. Ovakvi skupovi prilika su da se razmijene informacije, te stavi naglasak na važnost u edukaciji, formalnoj i neformalnoj, potrebnoj za nova zanimanja koja dolaze s novim tehnologijama.

Pokretanje privrednog razvoja cijele regije te zaustavljanje iseljavanja stanovništva konačni su cilj Europske komisije, ali i svih nas uključenih u obrazovne procese naše Vukovarsko-srijemske županije.

Ispis
Vrh