Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U sklopu XII. Gospodarskog sajma Cvelferije održano ocjenjivanje pekmeza i džemova lokalnih proizvođača

  • 04. listopada 2019.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen XII. Gospodarski sajma Cvelferije  (1).jpg XII. Gospodarski sajma Cvelferije  (1).jpg
XII. Gospodarski sajma Cvelferije (1).jpg
fullscreen XII. Gospodarski sajma Cvelferije  (2).jpg XII. Gospodarski sajma Cvelferije  (2).jpg
XII. Gospodarski sajma Cvelferije (2).jpg
fullscreen XII. Gospodarski sajma Cvelferije  (3).jpg XII. Gospodarski sajma Cvelferije  (3).jpg
XII. Gospodarski sajma Cvelferije (3).jpg
fullscreen XII. Gospodarski sajma Cvelferije  (4).jpg XII. Gospodarski sajma Cvelferije  (4).jpg
XII. Gospodarski sajma Cvelferije (4).jpg
fullscreen XII. Gospodarski sajma Cvelferije (5).jpg XII. Gospodarski sajma Cvelferije (5).jpg
XII. Gospodarski sajma Cvelferije (5).jpg
fullscreen XII. Gospodarski sajma Cvelferije (6).jpg XII. Gospodarski sajma Cvelferije (6).jpg
XII. Gospodarski sajma Cvelferije (6).jpg

Upravni odjel za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s Poljoprivredno poduzetničkim inkubatorom Drenovci i Općinom Drenovci organizirao je ocjenjivanje pekmeza i džemova. Ocjenjivanje je održano 02. listopada 2019. u prostorijama Poljoprivredno poduzetničkog inkubatora u Drenovcima, a ocjenjivanje je obavljala stručna komisija sastavljena od tri ocjenjivača, prof.dr.sc. Nela Nedić Tiban,  viši tehničar Tera Mandić te izv.prof.dr.sc. Anita Pichler s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek. Na ocjenjivanje su se mogli prijaviti proizvođači koji su završili edukacijske radionice o proizvodnji džema i pekmeza u organizaciji PTF-a Osijek i PPI Drenovci, kao i drugi proizvođači iz Vukovarsko-srijemske županije. Organizatoru je dostavljeno ukupno 33 uzorka u originalnoj ambalaži različitih pekmeza i džemova, a ponajviše onih od šljiva. Ocjenjivanje se izvršilo za svaki uzorak pojedinačno i to po određenim svojstvima kao što su boja, miris, okus i konzistencija. Na osnovu postignutog broja bodova, ocjenjivačka komisija je odredila po tri najbolja proizvoda u dvije kategorije. Proglašenje najbolje ocjenjenih proizvođača,  dodjela priznanja i novčanih nagrada, obavljeno je u sklopu XII. Gospodarskog sajma Cvelferije u Domu kulture u Drenovcima. Najveći broj bodova u kategoriji pekmeza osvojio je OPG Ćosić Zdenka sa pekmezom od nektarina smanjene energetske vrijednosti, OPG Luka Mataić sa pekmezom od šljiva s rumom te OPG Marica Iljić sa pekmezom od šljiva. Najveći broj bodova u kategoriji džemova osvojio je OPG-a Luka Mataić sa džemom od marelice, OPG Dragan Mandić sa džemom od kupine te OPG Ljubinka Rađenović sa džemom od šljiva smanjene energetske vrijednosti.

Prije otvaranja Gospodarskog sajma u Općinskoj knjižnici Drenovci, održan je Okrugli stol pod nazivom „Razvojni programi i potpore“ na kojem su izlagali: Verica Mušić, upraviteljica LAG-a Šumanovci na temu „Novo programsko razdoblje za program ruralnog razvoja 2021.-2027.“, Ana Cvitković Komesarović, direktorica LAR Vjeverica d.o.o. na temu „Intervencijski plan za Općinu Drenovce za korištenje EU sredstava u sljedećoj financijskoj perspektivi 2021.-2027.“, Goran Tkalčec, direktor ABC Consulting d.o.o. na temu „Uvođenje i korištenje tehnoloških rješenja u proizvodnji“, Matej Brnić, direktor PP Inkubator Drenovci d.o.o. na temu „Subvencionirana korištenja poslovnog prostora i usluga – Inkubacija početnika za preradu proizvoda u PP Inkubatoru Drenovci“, te Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije na temu „Status strateških projekata Vukovarsko-srijemske županije“. Osim bogate ponude domaćih proizvoda i rukotvorina koji su se nudili na sajmu, posjetitelji su mogli kušati sve pekmeze i džemove koji su sudjelovali u ocjenjivanju.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije na XII. Gospodarskom sajmu Cvelferije prisustvovao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić sa suradnicima.

Ispis
Vrh