Izbornik
heeader image

U Salzburgu održana 14. Konferencija europskih regija i gradova

  • 02. listopada 2018.
  • Ured župana
fullscreen 14. Konferencija europskih regija i gradova (1).jpg
14. Konferencija europskih regija i gradova (1).jpg
fullscreen 14. Konferencija europskih regija i gradova (2).jpg
14. Konferencija europskih regija i gradova (2).jpg
fullscreen 14. Konferencija europskih regija i gradova (3).jpg
14. Konferencija europskih regija i gradova (3).jpg
fullscreen 14. Konferencija europskih regija i gradova (4).jpg
14. Konferencija europskih regija i gradova (4).jpg
fullscreen 14. Konferencija europskih regija i gradova (5).jpg
14. Konferencija europskih regija i gradova (5).jpg
fullscreen 14. Konferencija europskih regija i gradova (6).jpg
14. Konferencija europskih regija i gradova (6).jpg
fullscreen 14. Konferencija europskih regija i gradova (7).jpg
14. Konferencija europskih regija i gradova (7).jpg

U Salzburgu se od 30. rujna do 02. listopada 2018. održala 14. Konferencija europskih regija i gradova, koja nosi naziv „Europa 1918-2018-2118“, a pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Austrije, koji organizira Institut za regije Europe (IRE) čiji je član i Vukovarsko-srijemska županija.

Na konferenciji sudjelovali su ministri iz različitih europskih zemalja, predsjednici europskih regija, gradonačelnici europskih gradova, načelnici općina, stručnjaci iz europskih institucija, poduzetnika, investitora i drugi, a nazočan je i župan Božo Galić.

Prvog dana održan je IRE Skupština pod predsjedanjem predsjednika IRE prof.dr. Franza Schausbergera. Nakon svečanog otvorenja održan je IRA Forum na temu " Snaga regija – Supsidijarnost u Europi".

Drugi dan sve sudionike pozdravili su guverner Salzburga Wilfried Haslauer, povjerenik EU za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Bruxelles (Belgija) Johannes Hahn, savezna minstrica za žene, obitelj i mlade, osobna predstavnica kancelara Sebastiana Kurza Juliane Bogner-Strauß te predsjednik Nacionalnog vijeća Austrije u Beču, Wolfgang Sobotka.

Potom se raspravljalo na teme: „Što se dogodilo s Europom utemeljitelja“ i „Što će Europa postati?“, a u nastavku se razgovaralo i o temi: „Europa je digitalna“- kako bi se ojačalo gospodarstvo u odnosu na utjecaj velikih međunarodnih internetskih tvrtki ali to ima i drugu stranu što je veliki izazov za pravosuđe.

Trećeg dana raspravljalo se o „Budućnosti energije u Europi“, odnosno kako bi potrošnja energije dosegnula veći postotak do 2030. godine koristeći se obnovljivim izvorima energije, naravno, zajedničkom suradnjom svih institucija u Europi. Kako razviti klimatsku zaštitu, učiniti efikasnije energetsko tržište, osigurati energetsku sigurnost, kako riješiti sukob između vjetroenergetskih objekata i očuvanja krajobraza, su područja o kojima su izlagali govornici iz Austrije, Francuske ali i Hrvatske koju je predstavio državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić.

Nakon toga se raspravljalo na temu: „Ruralna depopulacija – sudbina ruralnih područja u Europi“ kako bi se našao model sprječavanja odumiranja ruralnih zajednica i sela, jer mladi sve više odlaze u gradove u potrazi za poslom, obrazovanjem ali i kulturnim ponudama. Postoje i pozitivni primjeri, inovativne ideje ali i prednosti koji se mogu modificirati i oblikovati za svakodnevni život mladih obitelji, kako bi ostali ili se vratili u ruralna područja. O svemu tome na panelu govorili su predstavnici austrijskih i njemačkih institucija, kao i potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Ispis
Vrh