Izbornik
heeader image

U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem

  • 13. ožujka 2017.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (1).JPG
U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (1).JPG
fullscreen U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (2).JPG
U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (2).JPG
fullscreen U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (3).jpg
U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (3).jpg
fullscreen U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (4).jpg
U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (4).jpg
fullscreen U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (5).JPG
U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (5).JPG
fullscreen U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (6).JPG
U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (6).JPG
fullscreen U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (7).JPG
U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (7).JPG
fullscreen U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (8).JPG
U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (8).JPG
fullscreen U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (9).JPG
U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (9).JPG
fullscreen U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (10).JPG
U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (10).JPG
fullscreen U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (11).JPG
U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (11).JPG
fullscreen U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (12).JPG
U Palači Srijem održan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (12).JPG

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić posjetio je danas Vukovarsko-srijemsku županiju. Tom prigodom primio ga je župan Božo Galić te održao se radni sastanak u Palači Srijem, u velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru.  

O  trenutnoj poziciji i organiziranosti te o razvoju poljoprivrede u Vukovarsko-srijemskoj županiji  te uspješnost  korištenja sredstava iz EU fondova teme su o kojima se razgovaralo.

Uz ministra Tolušića i župana Galića i njihove suradnike, sastanku su nazočili i pomoćnik ministra za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra za poljoprivredu i prehrambenu industriju doc.dr.sc. Krunoslav Karalić, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać, ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek, zamjenici župana Željko Cirba i Đorđe Ćurčić, predstojnik Ureda župana Marinko Beljo, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvitak Andrija Matić.

Sastanku su nazočili i konstruktivno sudjelovali predstavnici Savjetodavne službe VSŽ, Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatske gospodarske komore-ŽK Vukovar, razvojne agencije te LAG-ovi VSŽ,  proizvođači štićenih povrtlarskih sorti: ozimi cerićki češnjak te slavonski zeleni grah niski, zatim proizvođači šparoge, štićenih suhomesnatih proizvoda – slavonskoga kulena/kulina, vina – vinski klaster Srijem Ilok, proizvođači sira kao i članovi Svinjogojskog klastera  CroPig d.o.o. te ribari i obrtnici, ovlaštenici ribolova na Dunavu i Savi.

Ministar Tolušić je okupljenima predstavio sve ono što ministarstvo radi zadnjih mjeseci, a potom je slušao probleme i prijedloge poljoprivrednih proizvođača. Kao glavni problem ministar Tolušić ističe poljoprivredno zemljište, za koje kaže kako je prilikom dodjele istog bilo dosta malverzacija, a to kani promijeniti.

Potom je ministar Tolušić istaknuo:  „Dodjelu poljoprivrednih zemljišta vraćamo u nadležnost gradova i općina te očekujemo brže i poštenije rješavanje same dodjele poljoprivrednih zemljišta. Bila je ovo konkretna rasprava koja će svakako pomoći ministarstvu. Moramo čuti probleme s terena, ako budemo sjedili u Zagrebu onda od ovoga što radimo neće biti ništa. Prema tome, moramo biti u Slavoniji, Lici, Dalmaciji, Dalmatinskoj zagori, čuti probleme poljoprivrednika i rješavati ih.“

U sustavu Arcod ima u evidenciji više od 100 tisuća OPG, a to su ona OPG-a koja primaju neki vid potpore, i u tom smislu ministar Tolušić je rekao:  „U izradi je novi zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu koji će riješiti sve nedoumice oko OPG-a. Generalno smatram da nije bitan broj koliko OPG-a ima, nego da tu postoji dovoljan broj ljudi koji vide svoju budućnost u poljoprivredi i nadam s da će ih biti sve više i više. Bitno je da se bave poljoprivrednom proizvodnjom te da od toga mogu živjeti.“

Na probleme proizvođača meda dodao je kako je u izradi novi pravilnik te će vrlo skoro hrvatski proizvođači meda imati oznaku izvornog hrvatskog proizvoda.

Župan Galić je rekao kako je sastanak bio je prije svega konstruktivan, na zadovoljstvo kako ministra Tolušića tako i samih proizvođača, a za budućnost poljoprivrede u Vukovarsko-srijemskoj županiji kaže da spas vidi u udruživanju u klastere i zadruge.

Tom prigodom župan Galić je naveo: „Bitna je i potpora ministarstva kako bi se napravio kvalitetan i konkurentan proizvod. Prije svega veseli me što je gotovo dva sata trajao razgovor s proizvođačima. Drago mi je da u ministarstvu shvaćaju probleme malih poljoprivrednika te da će ih rješavati ili izmjenama zakona ili izmjenama određenih odluka i uredbi.“ 

Nakon sastanka, ministar Tolušić, u pratnji župana Galića, obišao je polje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Tomislava Dolića  iz Nuštra, koji se bavi proizvodnjom češnjaka, gdje ih je dočekala Sonja Dolić, supruga vlasnika, i pokazavši tek iznikli češnjak na polju, istaknula je ministru probleme s papirologijom i nelogičnostima u ostvarivanju poticaja za proizvodnju češnjaka, koje je ministar uvažio i naveo kako će ih Ministarstvo riješiti.

Na području Vukovarsko – srijemske županije zasađeno je 70 ha češnjaka, a 120 proizvođača bavi se proizvodnjom češnjaka, koja ima budućnost.

Ispis