Izbornik
heeader image

U Osijeku potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju Ureda u Bruxellesu

  • 04. ožujka 2019.
  • Ured župana
fullscreen U Osijeku potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju Ureda u Bruxellesu (1).jpg
U Osijeku potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju Ureda u Bruxellesu (1).jpg
fullscreen U Osijeku potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju Ureda u Bruxellesu (2).jpg
U Osijeku potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju Ureda u Bruxellesu (2).jpg
fullscreen U Osijeku potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju Ureda u Bruxellesu (3).jpg
U Osijeku potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju Ureda u Bruxellesu (3).jpg
fullscreen U Osijeku potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju Ureda u Bruxellesu (4).jpg
U Osijeku potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju Ureda u Bruxellesu (4).jpg
fullscreen U Osijeku potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju Ureda u Bruxellesu (5).jpg
U Osijeku potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju Ureda u Bruxellesu (5).jpg
fullscreen U Osijeku potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju Ureda u Bruxellesu (6).jpg
U Osijeku potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju Ureda u Bruxellesu (6).jpg
fullscreen U Osijeku potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju Ureda u Bruxellesu (7).jpg
U Osijeku potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju Ureda u Bruxellesu (7).jpg
fullscreen U Osijeku potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju Ureda u Bruxellesu (8).jpg
U Osijeku potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju Ureda u Bruxellesu (8).jpg
fullscreen U Osijeku potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju Ureda u Bruxellesu (9).jpg
U Osijeku potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju Ureda u Bruxellesu (9).jpg

Slavonske županije: Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska su u prosincu 2018.godine potpisale Sporazum o suradnji, kojim su potvrdili zajedničke razvojne interese u pripremi i provedbi projekata te zajednički nastup putem Ureda Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije u Bruxellesu.

Sukladno tome, danas su župani pet navedenih županija potpisali i Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju prostora Ureda Agencije u Bruxellesu, u zgradi Osječko-baranjske županije u Osijeku.

Prilikom potpisivanja održan je radni sastanak na kojem je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić istaknuo kako je potpisivanje Ugovora o zajedničkom nastupu prema institucijama Europske unije nastavak dobre suradnje koju pet slavonskih županija imaju proteklih godinu dana, sa ciljem razvijanja ključnih i strateških projekata za istok Hrvatske te je izjavio: - „Regija Slavonija, Baranja i Srijem nastupaju zajednički i sinergijski gdje je svih pet županija ravnopravno u svom djelovanju, a na to nas upućuje i Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Projekti koji se odnose na poljoprivredu, kontinentalni turizam, obnovljive izvore energije, drvni sektor, gospodarstvo i druge sektore nadilaze granice naših županija, a potrebno ih je implementirati u idući višegodišnji financijski okvir Europske unije. Zajednički ured imat će zadatak prenositi informacije iz europske središnjice prema nama kao i obratno.“

Tom prigodom župan Božo Galić je naveo: - „Gospodarski pokazatelji na području naših županija govore da idemo u dobrom smjeru, na tragu toga nastavit ćemo raditi i kroz Ured u Bruxellesu gdje će predstavnici Slavonije, Baranje i Srijema biti na izvoru informacija kako bi se što bolje pripremili za novu financijsku perspektivu.“

Kako je rečeno na sastanku, temelj za još uspješnije povlačenje sredstava je upravo suradnja regija, a tako će se lakše komunicirati zajedničke projekte te će zajednički ured biti izvrsna platforma i za dodatnu edukaciju djelatnika svih pet razvojnih agencija. Naveli su i značajan nastup istoka Hrvatske prema europskim institucijama i u gospodarskom smislu te kako se već sada, kroz Projekt Slavonija, koji provodi Vlada Republike Hrvatske, vide dobrobiti sinergijskog djelovanja. Pet slavonskih županija u samom je vrhu po povlačenju sredstava iz EU fondova u Republici Hrvatskoj, a otvaranjem zajedničkog ureda, pokazuju se zajedničke namjere u razvoju istoka Hrvatske.

Ovim potpisanim ugovorom postavljene su odredbe i osigurani uvjeti za zajednički nastup i prisutnost pet županija u Bruxellesu, odnosno pred institucijama Europske unije. Pet županija će, kako zajednički tako i individualno, imati mogućnost tražiti potencijalne partnere, sudjelovati na relevantnim događanjima, organizirati stručne prakse te druge aktivnosti, a kroz zajedničko korištenje ureda u Bruxellesu.

Zaključeno je kako pet županija trebaju zajednički nastupati u ključnim strateškim projektima koji obuhvaćaju cijelu regiju, ali i onima koji su specifični pojedinačno za svaku županiju i prema europskoj i nacionalnoj razini, čime će se postići znatno veći značaj i težina ove suradnje.

Ispis
Vrh