Izbornik
heeader image

U Linzu održana 19. Konferencija šefova vlada Radne zajednice podunavskih regija i Dunavski forum 2009, na temu „Izgradnja održive budućnosti Podunavlja“

  • 30. lipnja 2009.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj
fullscreen U Linzu održana 19. Konferencija šefova vlada Radne zajednice podunavskih regija i Dunavski forum 2009, na temu „Izgradnja održive budućnosti Podunavlja“
U Linzu održana 19. Konferencija šefova vlada Radne zajednice podunavskih regija i Dunavski forum 2009, na temu „Izgradnja održive budućnosti Podunavlja“

Predstavnici Vukovarsko srijemske županije sudjelovali su 29. lipnja 2009. godine, u Linzu, na 19. Konferenciji šefova vlada Radne zajednice podunavskih regija i Dunavskom forumu 2009, na temu „Izgradnja održive budućnosti Podunavlja“

Dunavski forum i Konferencija šefova vlada Radne zajednice podunavskih regija održani su pod zajedničkim motom „Izgradnja održive budućnosti Podunavlja“. Konferencija šefova vlada Radne zajednice podunavskih regija, koja predstavlja 38 regija članica s oko 75 milijuna ljudi iz 10 podunavskih zemalja, od kojih su 6 članica zemlje članice Europske unije, održana je kako bi odlučila o strategijama i projektima suradnje za izgradnju održive budućnosti Podunavlja kao i za najvažnije izazove zajedničkog dunavskog prostora, kao što su izrada EU strategije za Podunavlje od strane Europske komisije, utjecaji svjetske gospodarske krize te klimatske promjene.

U opširnoj Završnoj deklaraciji Konferencija šefova vlada zauzela se za brzi ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, a kako bi se produbila suradnja u Podunavlju.

Vukovarsko-srijemska županija izvijestila je Konferenciju šefova vlada o Projektnoj skupini „Ruralni razvoj“ kojom predsjeda te pozvala regije članice da imenuju svoje predstavnike u cilju realizacije zajedničkih projekata i razmjene znanja i iskustava u ovom sektoru.

Na međunarodnom skupu održanom u Linzu sudjelovali su i visoki dužnosnici zemalja članica Radne zajednice podunavskih regija, ministri vanjskih poslova Republike Hrvatske i Republike Austrije Gordan Jandroković i Michael Spindelegger, europska povjerenica za regionalnu politiku Danuta Hübner i guverner pokrajine Gornje Austrije Joseph Pühringer.

Na konferenciji za novinare kojoj su nazočili naprijed navedeni visoki dužnosnici, istaknuta je važna uloga članstva hrvatskih podunavskih regija u ovoj međunarodnoj asocijaciji kroz jačanje bilateralnih  i regionalnih odnosa unutar podunavskih zemalja, prijenos znanja i iskustava u cilju punopravnog članstva u Europskoj uniji te izradu zajedničkih projekata.

Na Dunavskom forumu ministar Jandroković naglasio je iznimnu važnost Dunava kao jednog od najdužih europskih plovnih putova te kako Hrvatska shvaća prednosti i važnost razvoja potpuno integriranog, multimodalnog prometa i transporta Dunavom. Podunavlje nudi znatan potencijal za gospodarsku suradnju, stoga je bitno na temelju takve suradnje postići održivi razvoj kako bi se osigurao dugoročan napredak zemalja podunavske regije.

Istaknuo je kako Dunavska strategija treba odražavati specifične okolnosti i potrebe zemalja u području podunavske regije te da to zahtjeva angažman i trud svih zemalja Podunavlja, ali i institucija EU, različitih organizacija i inicijativa. Naglasio je i kako Hrvatska u potpunosti podupire ideju o poboljšanju plovnosti Dunava te kako vjeruje da će se time ova regija profilirati kao snažno gospodarsko i trgovačko područje.

Sudionicima skupa predstavio je razvojnu strategiju riječnog prometa u Republici Hrvatskoj za period 2008. do 2018. godine i srednjoročni plan razvitka vodnih putova i luka unutarnjih voda Republike Hrvatske za razdoblje od 2009. do 2016. godine.

Ispis