Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U Iloku obilježena 26.obljetnica progonstva

  • 17. listopada 2017.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen U Iloku obilježena 26.obljetnica progonstva (1) U Iloku obilježena 26.obljetnica progonstva (1)
U Iloku obilježena 26.obljetnica progonstva (1)
fullscreen U Iloku obilježena 26.obljetnica progonstva (2) U Iloku obilježena 26.obljetnica progonstva (2)
U Iloku obilježena 26.obljetnica progonstva (2)
fullscreen U Iloku obilježena 26.obljetnica progonstva (3) U Iloku obilježena 26.obljetnica progonstva (3)
U Iloku obilježena 26.obljetnica progonstva (3)

Danas je obilježena  26. obljetnica progonstva Iločana i stanovnika okolnih mjesta. Kolonom sjećanja te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika ''Svjetlost dolazi'' uz iločku gradsku obilaznicu, prisjetili su se Iločani tih tužnih dana koji su proživjeli 17. listopada  1991. godine kada su pod prijetnjom bivše JNA bili prisiljeni napustiti svoje domove i otići u progonstvo.

U koloni koja napustila grad našlo se oko 10 tisuća Hrvata s iločkog područja, od kojih je bilo 4 tisuće Iločana, a ostali su bili mještani Tovarnika, Lovasa, Sotina, Bapske, Mohova, Opatovca i Šarengrada.

Kolona sjećanja formirana je od osobnih automobila u znak sjećanja na kolonu automobila i ostalih vozila kojima su Iločani u listopadu 1991. godine napuštali svoje domove.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije Koloni sjećanja je sudjelovao i vijenac položio te  svijeću zapalio zamjenik župana Damir Barna.

Gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir povodom obilježavanja ovoga dana je rekla:  -''To je bio jedan žalostan dan jer je nakon toga uslijedilo sedam godina okupacije no mislim da je naš zaštitnik sv. Ivan Kapistran na neki način zaštitio Iločane. Izašli su i strpljivo čekali povratak. Mislim da trebamo biti sretni što smo se uspjeli vratiti i što nismo imali puno više žrtava koje bi sigurno uslijedile da je došlo do većeg otpora i borbe. Mislim da smo jedino mjesto iz kojeg je stanovništvo izašlo u koloni a osim toga i naša crkva nije bila srušena za vrijeme okupacije što je isto jedna iznimnost u odnosu na druge dijelove Hrvatske. '' 

Ispis
Vrh