Izbornik
heeader image

U Belom Manastiru održana je VI. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

  • 21. rujna 2018.
  • Ured župana
fullscreen VI. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (1).jpg
VI. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (1).jpg
fullscreen VI. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (2).jpg
VI. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (2).jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem Andrej Plenković, održao je 6. Sjednicu Savjeta u Belom Manastiru, zajedno sa zamjenicom predsjednika Savjeta i ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac te ostalim članovima Vlade RH i Savjeta.

Na sjednici Savjeta sudjelovao je župan Božo Galić zajedno s ravnateljem Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilijom Cotom.

Na početku sjednice uvodno su se obratili povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Creţu te regionalni direktor za države EU Svjetske banke Arup Banerji.

U odnosu na prethodnu sjednicu Savjeta održanu u srpnju 2018. godine u Vinkovcima, potvrđen je ostvareni napredak u ugovaranju projekata u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Od 20. srpnja 2018. do danas ostvaren je porast od 5,6% ugovorenih sredstava, odnosno 1,1 milijarda kuna. Dakle, u razdoblju od 18. listopada 2016. do 14. rujna 2018. ugovoreno je 7,9 milijardi kuna odnosno 41,91% od ukupno raspoloživih sredstava od 2,5 milijardi eura (18,7 milijardi kuna).

Na sjednici Savjeta potvrđeno je kako će se za dvadesetak dana objaviti tri ograničena poziva u vrijednosti preko 300 milijuna kuna za područje Slavonije, Baranje i Srijema sukladno potpisanom Razvojnom sporazumu:

1. Poziv: Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema;

2. Poziv: Promicanje održivog razvoja prirodne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema;
3. Poziv: Financiranje pripreme zalihe strateških projekata regionalnoga razvoja sredstvima Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.
 
Također je potvrđena objava poziva "Financiranje aktivnosti regionalnih koordinatora sredstvima Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa konkurentnost i kohezija" za regionalne koordinatore s područja Slavonije, Baranje i Srijema. Vrijednost ovog poziva iznosit će minimalno 200 milijuna kuna.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem daje podršku pokretanju Projekta 'Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema' u cilju poticanja proizvodnje i plasmana te promocije izvornih i inovativnih proizvoda s područja Slavonije, Baranje i Srijema. Savjet će sustavno pratiti napredak u provedbi ovog Projekta.

Potvrđeno je da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržati unapređenje regionalnih i lokalnih razvojnih kapaciteta u odgoju, obrazovanju i znanosti kao ključnog segmenata održivog teritorijalnog i regionalnog razvoja. Podrškom aktivnosti predškolskih i školskih ustanova, strukovnih škola, obrazovanja odraslih i odgovarajućih programa te centara izvrsnosti i centara kompetentnosti doprinijet će se daljnjem razvoju sektora obrazovanja i znanosti u pet slavonskih županija. 

Potvrđeno je kako će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike do kraja godine otvoriti preostale javne pozive za sufinanciranje potrebne infrastrukture za uspostavu sustava gospodarenja otpadom. Ministarstvo će osigurati svakodnevnu direktnu komunikaciju svojih djelatnika i predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave radi podrške u pripremi i realizaciji projekata. Županije kao vlasnici centara za gospodarenje otpadom moraju ubrzati pripremu potrebne dokumentacije kako bi projekti CGO−a Orlovnjak i Šagulje bili odobreni za sufinanciranje EU sredstvima do kraja 2020. godine.

Do 2020. godine JLS moraju uložiti dodatne napore kako bi se uspostavio sustav gospodarenja otpadom s naglaskom na sustav odvojeno prikupljenih korisnih sirovina. Tijekom 2019. godine trebala bi se prijaviti barem jedna sortirnica po županiji za sufinanciranje EU sredstvima.

Utvrđeno je kako će navedeno Ministarstvo do kraja 2018. godine u suradnji s Hrvatskim vodama i isporučiteljima javne usluge ubrzati pripremu projekata u području vodnog gospodarstva. Ministarstvo će osigurati svakodnevnu komunikaciju s jedinicama lokalne i regionalne samouprave radi podrške u pripremi i realizaciji projekata, pogotovo onih koji su u postupcima javne nabave. Isporučitelji javnih usluga kao krajnji korisnik EU sredstava uložit će dodatne napore za bolje i brže tehničko vođenje projekata. Ministarstvo će nastaviti financirati pripremu projekta navodnjavanja kako bi bili spremni za prijavu za sljedeće natječaje iz programa ruralnog razvoja. Hrvatske vode će ubrzati pripremu i provedbu projekta Modernizacije lijevo obalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške.
 
Sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u prosincu ove godine Pakracu.

Ispis
Vrh